Зеленський підтримує обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підтримує обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.

Читайте такожЗ початку року українці збільшили споживання електроенергії

Про це йдеться у відповіді президента на запит народного депутата Михайла Бондаря, який депутат опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Підтримую пропозицію щодо обмеження імпорту електроенергії з держав, які не є членами Енергетичної Спільноти, й необхідності вдосконалення законодавчого регулювання такого обмеження. У зв'язку з цим я звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням всебічно розглянути питання, вказане в запиті, і ввести комплекс дієвих заходів", - сказано у відповіді президента.

Президент також доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони Олексію Данилову залучити раду експертів і винести проекти відповідних рішень на найближче засідання РНБО з енергетичних питань.

Що цьому передувало

  • Раніше виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що він виступає проти імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, але під час пікових навантажень в морозні дні Україна поки не може обійтися без нього.
  • Україна 1 лютого 2021 року відновила Комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.
  • У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.