Украина может ввести дополнительные пошлины на импорт / Фото УНИАН

Європейський Союз не озвучував офіційну позицію щодо рішення України ввести як тимчасовий захід додаткові мита на імпорт близько 100 товарних груп за ставками 5-10%, за винятком товарів життєвої необхідності. Про це в коментарі журналістам заявив радник прем'єр-міністра України Валерій П’ятницький.

«Публічній позиції ЄС з цього питання я не бачив. Проте у нас йдуть консультації. Наприклад, 5 січня, у нас були технічні, неформальні консультації з групою експертів щодо того, наскільки наше рішення (про введення мит - УНІАН) відповідає правилам СОТ», - відзначив П’ятницький.

Він відзначив, що такі консультації дуже корисні, оскільки після них рішення українського уряду буде розглянуто на засіданні комітету СОТ з питань платіжного балансу. «Ймовірно, такий комітет може зібратися в лютому. І там будуть дві головні речі: наш звіт і звіт МВФ, з яким ми теж говоритимемо. Адже саме МВФ говоритиме про те, чи є підстави запроваджувати такі надзвичайні заходи», - пояснив П’ятницький.

Відео дня

Читайте такожУкраїна може ввести додаткові мита на імпорт після консультацій з МВФВін також сказав, що якщо рішення вводити імпортні мита буде ухвалено, то воно не передбачатиме жодних винятків і преференцій, крім життєво важливих товарів.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила в другому читанні й у цілому закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу (№1562), який передбачає тимчасове, строком на 12 місяців, введення додаткових імпортних мит на 100 товарних груп (за ставкою 5-10%), що дозволить збільшити доходи бюджету на 17,6 млрд грн. Під час обговорення цього законопроекту, внесеного урядом, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відзначив, що імпортний збір вводитиметься лише після відповідних консультацій з представниками ЄС.