Бізнес очікує 9,5% інфляції в Україні в найближчий рік / фото УНІАН

Український бізнес погіршив очікування щодо зростання споживчих цін в Україні в найближчі 12 місяців до 9,5% з 8,9%, прогнозованих раніше.

Читайте такожНацбанк замінить монетами банкноти 5 та 10 гривень (відео)

Про це свідчать результати опитування Національним банком України керівників підприємств країни для оцінки Індексу ділових очікувань, опубліковані на сайті регулятора.

Відео дня

За результатами опитування, частка респондентів, які очікують зростання споживчих цін в Україні у наступні 12 місяців не вище 10% або їх зниження, становила 54,1%.

Ключовими факторами інфляції респонденти назвали девальвацію гривні, зростання виробничих витрат та доходів населення.

Опитування проводилося з 5 листопада по 4 грудня 2018 року. У ньому взяли участь 675 підприємств з 22 регіонів України (без урахування окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей).

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в грудні 2018 року в річному вираженні - порівняно з груднем 2017 року становила 9,8%, сповільнившись з 13,7% в аналогічному вимірі роком раніше.

Національний банк прогнозує в 2019 році уповільнення інфляції до 6,3%, Кабінет міністрів – до 7,4%, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк – до 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, поточного року очікується уповільнення темпів зростання споживчих цін до 7,2%.