фото uaprom.info

Мито на експорт брухту з України, яке дозволить зберегти робочі місця (за даними об'єднання "Укрметалургпром", в результаті підписання Президентом України закону про продовження мита будуть збережені близько 30 тисяч робочих місць) і українські ресурси всередині країни – не суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

Як повідомив голова об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков, очікувати невдоволення з боку Європейського Союзу у зв'язку з продовженням мита не варто, так як підвищене мито не поширюється на країни ЄС, пише 112.

"Угода про асоціацію передбачає, що такі мита не поширюються на країни ЄС. Два роки діє мито, і два роки експортувати лом в країни ЄС можна за зниженим митом. Тобто, підвищене мито не поширюється на країни ЄС. Все, питання закрите", заявив Каленков.

Відео дня

З іншого боку, скасування продовження мита розв'яже руки тим, хто масово експортує металобрухт в невизнане Придністров'я. За словами експерта, раніше, до підняття мита, український брухт прямував саме туди.

"Так, йшов (український металобрухт – Ред.) у Придністров'я. Це російський анклав в Молдові, називається Молдавський металургійний завод, але до Молдавії він не має жодного стосунку. І вони мають можливість купувати за завищеними цінами український металобрухт, тому що вони отримують електроенергію і газ практично безкоштовно. "Газпром" дає їм безкоштовно заробляти. Вони вимивають металобрухт звідси з України і роблять продукцію", заявив Каленков.

За словами Каленкова, вплив даного металургійного заводу на квазі-державу досить великий і в цілому може визначати її існування.

"На ці гроші існує цей анклав у Придністров'ї. Це практично одне велике промислове підприємство, і сюди ж в Україну викидають свою продукцію, демпінгують і витісняють наші робочі місця", заявив експерт.