Ілюстрація REUTERS

Оціночна місія Міжнародного валютного фонду для чергового перегляду програми stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол. очікується в травні-червні.

Читайте такожМаркарова розповіла, які умови меморандуму МВФ ще має виконати Україна

Про це повідомила міністр фінансів України Оксана Маркарова в ефірі «Радіо НВ», пояснюючи, що лише після цього перегляду Фонд прийматиме рішення про надання Україні чергового кредитного траншу.

«Перший перегляд цієї програми буде в травні-червні. Минулого тижня, два тижні, працювала технічна місія, а не оціночна, яка йде перед переглядом», - пояснила Маркарова.

За її словами, незабаром очікується ще одна технічна місія МВФ - з питання реформування Фіскальної служби.

«Якщо дивитися, де ми зараз в програмі, то переважну частину речей, які ми повинні були виконати на сьогодні, ми виконуємо», - додала Маркарова.

У той же час, вона підтвердила, що МВФ стурбований рішенням Конституційного суду про скасування відповідальності в Кримінальному кодексі України за незаконне збагачення.

Також, зазначила Маркарова, експертів МВФ турбує затримка з великою приватизацією, яка досі в Україні не стартувала.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ в грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд дол., у рамках якої наша країна отримала перший транш в обсязі 1,4 млрд дол. Отримання ще двох траншів по 1,3 млрд дол. очікується за підсумками перегляду виконання умов програми в травні і в листопаді.

За інформацією Національного банку, рішення Конституційного суду щодо скасування відповідальності за незаконне збагачення стало одним з ключових питань дискусії з представниками МВФ, технічна місія якого працювала в Києві з 5 по 13 березня, але поки що Фонд будь-яких рішень з цього питання не приймав.

У цілому Національний банк поки що не бачить ризиків для продовження співпраці з МВФ, зазначаючи, що робота триває в звичайному режимі.

У той же час, опитані УНІАН експерти допускають відстрочку надання Україні чергового траншу кредиту через рішення Конституційного суду про незаконне збагачення і відставання від графіка виконання умов меморандуму з МВФ.