Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний фонд може відкласти надання Україні чергового траншу кредиту в рамках діючої програми stand-by через рішення Конституційного суду щодо скасування відповідальності за незаконне збагачення і невиконання в строк умов чинної програми, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожГройсман доручити "Нафтогазу" та Мінфіну розпочати переговори з МВФ щодо тарифів на газ

Зокрема, старший аналітик "Райффайзен Банку Аваль" Михайло Ребрик зазначив, що питання скасування Конституційним судом статті про незаконному обігу є принциповим моментом попередніх програм з МВФ.

Відео дня

"Якщо його не буде вирішено найближчим часом, то транш щонайменше буде відстрочений. Відстрочка траншу - поганий сигнал інвесторам, які й так нервують через майбутні вибори. На мій погляд, це тривожніша ситуація, ніж була в лютому", - прокоментував експерт.

За його оцінками, відстрочка траншу може призвести до зниження курсу гривні та прискорення інфляції.

Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що Україну чекають дискусії з МВФ щодо рішення Конституційного суду, що стосується попередньої програми, а також щодо передбаченого чинною програмою підвищення внутрішньої ціни на газ, у той час як прийняття Верховною Радою закону про "спліті" до кінця березня малоймовірно.

"Поки в парламенті немає консенсусу з цього питання. Швидше за все, цей маяк не буде виконаний до встановленого терміну, але його можна виконати пізніше. Як правило, під час роботи оціночної місії невиконані структурні маяки потрапляють до списку попередніх заходів, без виконання яких отримання траншу вже неможливо", - пояснює експерт.

Бєлан попереджає, що затримка траншу від МВФ несе суттєві ризики для економіки, оскільки уряд не зможе отримати фінансування в бюджет від Євросоюзу і вийти на зовнішній ринок з великим випуском євробондів.

"Максимально з цими зовнішніми запозиченнями можна тягнути до вересня, коли чекають великі зовнішні погашення, включаючи 1,1 мільярда доларів по суверенних євробондів. В іншому випадку потрібно буде максимально обмежувати бюджетні витрати, щоб виплатити зовнішні борги, а це дуже болісно для економіки", - говорить експерт.

Ілюстрація REUTERS

Керівник підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко вважає, що прийняття закону "спліт" в парламенті може затягнутися до завершення президентських виборів, що з урахуванням невиконання ще ряду інших умов меморандуму з МВФ загрожує відстрочкою перегляду умов програми та виділення другого траншу.

"Крім того, може бути відкладений другий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 500 мільйонів євро, адже продовження співпраці з МВФ є одним з умов даного пакету. Нарешті, це викличе великі труднощі у залученні на фінансових ринках коштів, необхідних для фінансування виплат по валютної заборгованості", - коментує експерт.

За оцінками ICU, потреба уряду у залученні таких коштів на фінансових ринках становить не менше 7 мільярдів доларів на цей рік.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 мільярда доларів Україна отримала перший транш за новою програмою в обсязі 1,4 мільярда доларів. 21 грудня 2018 року. Отримання двох траншів за 1,3 мільярда доларів очікується за підсумками перегляду виконання програми в травні та в листопаді.

Конституційний суд 26 лютого визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). За інформацією Національного антикорупційного бюро України, з-за цього рішення всі виробництва відносно корупціонерів будуть закриті.

Після оголошення рішення КС у міжнародній організації по боротьбі з корупцією Transparency International заявили про загрозу для України втратити безвізовий режим з Євросоюзом, а країни "Великої сімки" (G7) і Світовий банк назвали це рішення великою поразкою в боротьбі з корупцією в нашій країні.

За інформацією Національного банку, рішення Конституційного суду стало одним з ключових питань дискусії з представниками МВФ, технічна місія якого працювала в Києві з 5 по 13 березня, але поки Фонд якихось рішень з цього питання не брав. В цілому Нацбанк поки не бачить ризиків для продовження співпраці з МВФ, відзначаючи, що робота продовжується у звичайному режимі.