Ілюстрація REUTERS

Поточних темпів зростання економіки України недостатньо для підвищення рівня життя українців до європейського, для прискорення зростання потрібні масштабні інвестиції, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожЗростання економіки України прискорилося до максимуму за 7 років

Зокрема, аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко зазначила, що виробництво доданої вартості в Україні за останні три роки досі не компенсує великих втрат, зазнаних у 2014-2015 роках, і в доларовому вираженні ВПП України минулого року досяг 71% від рівня 2013 року.

Відео дня

"Для істотного покращення добробуту громадян темпи зростання економіки мають бути помітно вищими, ніж ті, що ми маємо зараз. Цього можна досягти лише шляхом глибоких і послідовних реформ. В першу чергу, мова йде про зниження рівня корупції та дерегуляції. Це має покращити умови для ведення бізнесу, що, у свою чергу, призведе до посилення інвестицій - як внутрішніх, так і зовнішніх", - вважає експерт.

Спеціаліст Dragon Capital Сергій Фурса вважає, що зростання економіки України необхідно прискорити до 7-10% на рік, для чого потрібні інвестиції в обсязі 5-10% ВВП щорічно, або близько 6-12 мільярдів доларів.

"Інвесторів вже не лякає військовий конфлікт в Україні, але такі масштабні інвестиції не прийдуть без покращення інвестиційного клімату, дерегуляції. Перш за все, необхідно забезпечити верховенство права в країні, максимально спростити правила ведення бізнесу. Робити ставки на якісь певні галузі безглуздо – держава має максимально скоротити свій вплив на ринок. Всі ці перетворення можуть тривати 10 років, але за створення необхідних умов потрібних темпів зростання можна буде досягти за півроку-рік", - сказав експерт.

Директор аналітичної групи Case Ukraine Дмитро Боярчук називає поточні темпи зростання економіки України відновленням після падіння. За його словами, у такому стані економіка нашої країни може стабільно зростати на 2-3% в рік, але слід враховувати тренд охолодження світової економіки, особливо Євросоюзу, який став основним ринком збуту для України.

"Україна має значний нереалізований потенціал, але він може розкритися тільки при повноцінній лібералізації ринків і прихід іноземних інвесторів. Своїми ресурсами ми будемо довго нарощувати оберти. Інвесторам потрібний захист їх прав і чітке розуміння, що вони зможуть не лише заробити, але і забрати зароблене, коли захочуть", - підкреслив експерт.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, у свою чергу, зазначив, що частка інвестицій у ВВП України істотно нижча, ніж у сусідніх постсоціалістичних Польщі та Чехії - в 4 і в 10 разів відповідно. За його словами, сучасне обладнання і новітні технології, забезпечені іноземними інвесторами, дали нашим західним сусідам можливість працювати ефективніше.

Головними перешкодами для інвесторів експерт назвав корупцію і недовіру до судової системи, нагадуючи про важливість запуску Вищого антикорупційного суду і створення комфортних умов роботи для бізнесу шляхом зниження податків, якісної реформи фіскальної служби, впровадження плану BEPS (протидії уникненню сплати оподаткування).

Яскравим показником для інвесторів Вишлінський назвав позицію України в Індексі сприйняття корупції Transparency International. "Україна, маючи 30 балів, посідає 130-е місце серед 180 країн. Серед наших сусідів гірша оцінка тільки у Росії - 29 балів. Польща з 60 балами - лідер серед сусідніх країн", - підкреслив експерт.

Ілюстрація REUTERS

Головний експерт Ради Національного банку України Віталій Шапран вважає, що сума необхідних інвестицій для прискорення зростання становить від 30 до 50% ВВП, і направляти ці кошти доцільно в будь-які сфери з виробництва продукції з високою доданою вартістю, а не сировинні галузі. При цьому він вважає, що на даний час в Україні, як і іншим країнам, що розвиваються, для залучення іноземних інвестицій доведеться докласти набагато більших зусиль, ніж 12-14 років тому.

Пояснюючи відмінності між нашою країною та Польщею з Чехією, експерт нагадує, що ці країни є членами Євросоюзу, тому десятками років отримували інвестиції від компаній з Франції, Італії, Німеччини, а також зі США і Китаю, зацікавлених поставляти свою продукцію в європейські країни. Як наслідок, структура галузевих ринків змінилася, що відбилося на додаткової вартості та оплати праці.

Голова правління "ОТП Банку" Тамаш Хак-Ковач наголошує, що при збереженні поточних темпів зростання українець досягне поточного рівня добробуту поляка тільки за 40 років, тому потрібно зростати на 7% на рік щонайменше, для чого потрібно на порядок більше інвестицій.

"Інвесторів лякає військовий конфлікт і корупція. Вимагає поліпшень судова і податкова системи, інфраструктура. І якщо військовий конфлікт швидко врегулювати неможливо, як неможливо прямо завтра побудувати якісні автотраси, то розв'язання проблем корупції, судової та податкової систем вимагає політичної волі. Для залучення вкладень поліпшити інвестиційний клімат недостатньо, потрібен позитивний новинний фон", - сказав банкір.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у 2018 році прискорилося до 3,3% з 2,5% у 2017 році та став максимальним за останні 7 років, демонструючи прискорення третій рік поспіль. Загалом за минулий рік номінальний ВВП становив 3,559 трлн грн, а у розрахунку на одну особу – 84,190 тисячі гривень.

За оцінками Мінекономрозвитку, зростання економіки України у 2018 році становило 3,2%.

Президент Петро Порошенко в ході своїх виступів озвучує дані про зростання реального ВВП України у 2018 році на 3,4%.

Кабінет міністрів прогнозує у 2019 році зростання ВВП України на 3%, Національний банк - на 2,5%, Міжнародний валютний фонд – на 2,7%, Світовий банк - на 2,9%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, у 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%.