Ілюстрація REUTERS

Національний банк України у рамках подальшого пом'якшення регулювання на валютному ринку планує скасувати обов'язковий продаж валюти, обмеження на репатріацію дивідендів і на видачу кредитів у гривні для купівлі валюти.

Читайте такожІнвестбанк Morgan Stanley прогнозує падіння гривні

«Ми для себе виділили основні першочергові обмеження, які плануємо знімати. Це ті обмеження, які негативно впливають на бізнес-клімат - операції з експорту-імпорту та щодо прямих інвестицій з-за кордону, - заявив заступник голови НБУ Олег Чурий під час дискусії про валютну лібералізацію в Україні, організованої Центром економічної стратегії. - Необхідно насамперед скасувати обов'язковий продаж – це один з наших наступних кроків, повністю скасувати ліміти на максимальну суму репатріацію дивідендів за кордон. Ми збираємося знімати обмеження на видачу кредитів у гривні для купівлі валюти».

Відео дня

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий закон про валюту, що призведе до послаблення майже тридцяти обмежень на валютному ринку.

У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами і дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищений у 10 разів.

Бізнес отримав можливість репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 млн євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів.

Крім цього, з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизилася до 30% з 50%.