Позиція регулятора щодо "Приватбанку" залишається незмінною / фото УНІАН

Рішення суду про протиправність націоналізації "Приватбанку" створює правову невизначеність і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому, а також ускладнює співробітництво нашої країни з міжнародними фінансовими організаціями, включаючи Міжнародний валютний фонд, Всесвітній банк та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Читайте такожМВФ підтримує націоналізацію "Приватбанку"

Про це повідомила прес-служба Національного банку України за підсумками позачергового засідання Ради з фінансової стабільності за участю представників МВФ, Світового банку, ЄБРР.

Відео дня

За інформацією Ради, рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях з відшкодування збитків, завданих банку та державі колишніми власниками "Приватбанку".

Водночас Нацбанк констатував безперебійну роботу "Приватбанку" та фінансового сектору країни, а також наміри продовжувати захист інтересів держави в судах. "Ситуація залишається спокійною та контрольованою. Банк працює у звичайному режимі, повністю і своєчасно виконує всі зобов'язання перед клієнтами", - йдеться в повідомленні.

В НБУ зазначили, що позиція регулятора залишається незмінною: "Націоналізація "Приватбанку" була єдиним правильним рішенням в силу значущості банку для фінансової системи. Це рішення дозволило захистити кошти вкладників, в тому числі малого і середнього бізнесу, і запобігти реалізацію ризиків для фінансової стабільності".

Учасники Ради вирішили, що Нацбанк продовжить постійно відстежувати стан "Приватбанку" і разом з Міністерством фінансів регулярно інформувати громадськість і міжнародні фінансові організації про хід судового процесу.

фото УНІАН

Крім того, Нацбанк, Мінфін і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб будуть домагатися максимальної відкритості та прозорості процесу оскарження рішення суду, оскільки громадський інтерес до цього питання перевищує необхідність збереження банківської таємниці.

Крім цього, Нацбанк і Мінфін відпрацюють можливість зняття грифа "банківська таємниця" з інформації, що стосується непрацюючих кредитів та операцій, які призвели до появи таких кредитів у державних банках, шляхом внесення змін до відповідних законів.

Також Нацбанк, Мінфін і Фонд гарантування вкладів оновлять план дій щодо правового захисту інтересів держави в подальших судових процесах з урахуванням рішення суду щодо "Приватбанку".

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати "ПриватБанк" в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня скасував рішення 2016 року " про націоналізацію "Приватбанку", а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб банку, що стало основою для процедури "bail-in" - конвертації зобов'язань "Приватбанку" перед пов'язаними особами в акції фінустанови з обнуленням їх вартості.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і "Приватбанку", повернення фінустанови його колишнім власникам допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливий, і рішення суду буде оскаржене за допомогою апеляції.

Міжнародні партнери України, включаючи Міжнародний валютний фонд, представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції та розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації "Приватбанку".

Опитані УНІАН експерти повідомили, що борговий ринок спокійно сприйняв новину про рішення суду щодо "Приватбанку". Також спокійно відреагував і валютний ринок – за підсумками дня 19 квітня гривня на міжбанківському валютному зміцнилася до долара на 1 копійку – до 26,81/26,85 гривні/долар.