Ілюстрація REUTERS

Національний банк України виявив низку циклічних фінансових операцій професійних учасників фондового ринку з облігаціями внутрішньої державної позики, що мають ознаки відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Читайте такожІноземці збільшили купівлю внутрішнього держборгу України в 5 разів

Як повідомляється на сайті НБУ, за результатами вказаних угод з ОВДП на біржовому ринку 74 фізичні особи (в тому числі 12 публічних) отримали 800 мільйонів гривень прибутку, 4 юридичних особи (у тому числі 2 нерезиденти) - 95 мільйонів гривень прибутку, тоді як 18 юросіб (в тому числі 6 нерезидентів) отримали 919 мільйонів гривень збитків.

Відео дня

За оцінками НБУ, за період з 10 січня 2017 року по 4 грудня 2018 року, або за 2 роки, зазначені брокери уклали на фондових біржах операції з ОВДП, питома вага яких становить не менше 30% всіх угод з ОВДП на фондових біржах за цей період.

Також повідомляється, що Нацбанк повідомив про встановлені факти Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, яка здійснює нагляд за цими фінустановами, в тому числі з питань протидії відмиванню доходів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в січні-квітні 2019 року застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу до одинадцяти банкам.