В Україні зростають ціни / фото УНІАН

Фактичний показник інфляції в Україні у травні на рівні 9,6% у річному вираженні перевищив траєкторію прогнозу, оприлюдненого в інфляційному звіті.

Читайте такожНезважаючи на рекордний урожай, в Україні подорожчали яблука: названі причини

Як повідомляється на сайті Національного банку України, прискорення інфляції зумовлене, перш за все, стрімким підвищенням цін на сирі продукти харчування через їх недостатню пропозицію.

Відео дня

Крім того, високими темпами дорожчало пальне через складнощі з імпортом енергоресурсів з Білорусі та Росії.

Водночас, базова інфляція, як і в попередні місяці, була дещо нижчою за прогноз - на рівні 7,4% у річному вираженні.

«Фактичні показники інфляції, зокрема базової, свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск загалом відповідає очікуванням Національного банку. Однак загальний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу передусім унаслідок дії тимчасових чинників пропозиції», - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що оновлені оцінки впливу цих та інших чинників на показники інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників будуть оприлюднені 18 липня.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні у травні 2019 року в річному вираженні - порівняно з травнем 2018 року - становила 9,6%, прискорилися з 8,8% в річному вимірі місяцем раніше.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на макроекономічному прогнозі зі зростанням реального ВВП на 3% за інфляції 7,4%.

Національний банк України прогнозує у 2019 році уповільнення інфляції до 6,3%, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк - до 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, поточного року в Україні очікується уповільнення темпів зростання споживчих цін до 7,2%.