Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України призначив трьох нових незалежних членів наглядової ради найбільшого українського банку «ПриватБанк», таким чином запустивши повноцінну роботу оновленої наглядової ради фінансової установи.

Читайте також"ПриватБанк" з початку року рекордно збільшив прибуток

Відповідне рішення було ухвалено на сьогоднішньому засіданні уряду.

Відео дня

Під час засідання міністр фінансів Оксана Маркарова відзначила, що необхідність в призначенні нових членів наглядової ради «ПриватБанку» виникла у зв'язку з тим, що раніше відібрані члени наглядової ради фінустанови відмовилися подавати електронну декларацію про доходи згідно з чинним законодавством.

«По «ПриватБанку» троє відібраних комісією і затверджених членів наглядової ради відмовилися подавати електронну декларацію, тому комісія завершила роботу з додаткового відбору трьох незалежних кандидатів з короткого списку, який у нас був. Після нашого рішення зможе повноцінно працювати нова наглядова рада «ПриватБанку», - сказала міністр фінансів, не назвавши при цьому прізвищ нових членів наглядової ради.

«Я довіряю міжнародним партнерам, які відбирають людей, тому у мене немає жадних заперечень щодо призначення», - додав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи ухвалене рішення.

Пізніше в прес-службі Міністерства фінансів повідомили, що новими незалежними членами наглядової ради «ПриватБанку» стали Себастьян Шьонайх-Каролат, Ольга Томаш і Роман Сульжик, які почнуть фактично виконувати свої повноваження з 30 липня 2019 року.

Себастьян Шьонайх-Каролат має більш як 30 років досвіду роботи в комерційних банках, з яких близько 20 років - на керівних посадах у Німеччині, Австрії і Польщі. Себастьян очолював регіональні кооперативні банки в Німеччині і Польщі і має успішний досвід трансформації бізнес-моделей банків.

Ольга Томаш має великий досвід роботи в українських і міжнародних банках, а також у міжнародних фінансових організаціях, володіє знаннями кращих міжнародних практик з акцентом на аудит, оперативну ефективність, управління ризиками та IТ.

Роман Сульжик має значний досвід роботи у фінансовій сфері в Україні, СНД і США, а також глибоке розуміння IT-технологій, є співзасновником стартапу, який орієнтований на впровадження передових технологій Blockchain в реальному секторі.

«Призначення сприятиме формуванню наглядової ради «ПриватБанку» в повному складі - дев'ять членів, з яких шість членів є незалежними, а три члени є представниками держави відповідно до статті 7 закону України «Про банки і банківську діяльність».

У Мінфіні нагадали, що 13 червня Енгін Акчакоча, Андреа Монета і Стівен Силіг, яких уряд призначив членами наглядової ради «ПриватБанку» за результатами відкритого конкурсу, подали заявки про відмову від вступу на посаду за власним бажанням у зв'язку з неприйнятністю вимог антикорупційного законодавства України щодо електронного декларування активів.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів наприкінці травня затвердив кандидатури незалежних членів і представників держави в наглядові ради трьох державних банків: «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «ПриватБанк».

Зокрема, до складу наглядової ради «ПриватБанку» ввійшли Енгін Акчакоча, Андреа Монета, Стівен Силіг, Шерон Іск‘я, Надир Шейх, Еран Кляйн як незалежні члени, а також Артем Шевальов і Сергій Олексієнко як представники держави.

На початку липня уряд також затвердив членів наглядових рад трьох держбанків за квотою президента України Володимира Зеленського. Зокрема, членом наглядової ради «ПриватБанку» стала Юлія Мецгер.

Згідно з оновленим законом про корпоративне управління в держбанках, наглядова рада кожної фінустанови має складатися з дев‘яти членів, включаючи шість незалежних і по одному представнику Кабінету міністрів, Адміністрації президента і профільного комітету Верховної Ради.