За оцінками НБУ, прискорення зростання традиційно підтримувалося внутрішнім попитом / фото УНІАН

Зростання економіки України у другому кварталі прискорилося до 3% у річному вираженні з 2,5% у першому кварталі.

Такими оцінками поділився Національний банк України у своєму інфляційному звіті за липень, опублікованому на сайті.

За оцінками регулятора, прискорення зростання традиційно підтримувалося внутрішнім попитом, про подальше стійке зростання якого свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу в результаті збільшення доходів населення.

Відео дня

Читайте такожНБУ назвав найпопулярніші в Україні системи переказу грошей (інфографіка)

Крім того, високими темпами тривало зростання будівництва, покращилася ситуація в промисловості, а обсяги збору ранніх зернових перевищили минулорічні.

Крім того, на тлі поліпшення зовнішніх умов цього року припинилося розширення дефіциту торгівлі товарами, за винятком статефекту від розмитнення раніше ввезених автомобілів з іноземною реєстрацією. Цьому сприяли суттєве нарощування поставок окремих сільськогосподарських культур і стримане зростання імпорту.

Відзначається, що подальше збільшення надходжень з оплати праці, нижчі обсяги виплати дивідендів і розширення профіциту торгівлі послугами сприяли формуванню профіциту рахунку поточних операцій у перші 5 місяців року.

Також залучення урядом на міжнародному ринку капіталу і приплив коштів нерезидентів у гривневі ОВДП компенсували значні виплати державного сектору за зовнішніми зобов'язаннями. В результаті на кінець червня резерви були близькими до рівня початку 2019 року в 20,6 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у липні підвищив прогноз зростання реального ВВП України в 2019 році до 3% з 2,5%, прогнозованих раніше.

Також підвищено прогноз на 2020 рік - до 3,2% з 2,9%, прогнозованих раніше, тоді як прогноз на 2021 рік залишився незмінним - 3,7% зростання.

Прогноз щодо інфляції в Україні залишився незмінним: 6,3% цього року і по 5% в 2020 і 2021 роках.

За даними Державної служби статистики України, зростання реального ВВП України в 2018 році прискорилося до 3,3% з 2,5% у 2017 році і стало максимальним за останні 7 років.

Державний бюджет України на 2019 рік ґрунтується на макроекономічному прогнозі уряду з ростом реального ВВП на 3% за інфляції 7,4%.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують зростання економіки України цього року на 2,7% за інфляції 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, у 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%, а зростання споживчих цін - до 7,2%.