Ілюстрація REUTERS

Національний банк України має бути обережним у пом'якшення монетарної політики, оскільки довіру до здатності регулятора досягати інфляційної мети лише починає формуватися.

Читайте такожНацбанк хоче за три роки знизити облікову ставку до 8%

Про це йдеться в опублікованій на сайті регулятора витягу з протоколу засідання комітету Національного банку України щодо монетарної політики від 17 липня з посиланням на думку більшості членів комітету, який рекомендував правлінню НБУ знизити облікову ставку до 17% річних.

Відео дня

Зазначається, що під час дискусії всі члени комітету висловилися за зниження облікової ставки в липні, у тому числі вісім осіб підтримали зниження до 17% річних і лише один - до 16,5%.

Основним внутрішнім ризиком в комітеті назвали можливу затримку в проведенні ключових реформ або відкат попередніх досягнень, у тому числі через судові та законодавчі рішення, які можуть суттєво посилити вразливість економіки України та перешкодити продовженню співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Водночас окремі члени комітету не виключали можливості прискорення пом'якшення монетарної політики надалі за появи ознак швидкого зниження інфляції.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк відновив цикл пом'якшення монетарної політики й з 19 липня знизив облікову ставку до 17% річних після того, як в червні зберіг її на рівні 17,5% річних.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в червні 2019 року в річному вимірі сповільнилася до 9%.