Прем'єр-міністр пообіцяв змінити керівництво митниць / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що контрабанда в країні не припиняється, в зв'язку з чим пообіцяв змінити керівництво митниць в усіх областях.

Читайте такожНефьодов планує об'єднати всі митниці в єдину юрособу до вересня 2020 року

У своєму відеоблозі Гончарук повідомив, що зустрічався з Американською торговою палатою, де представники бізнесу заявили, що одна з головних проблем у країні - це контрабанда. У зв'язку з цим глава уряду разом з керівником Митної служби Максимом Нефьодовим поїхав до однієї з найпроблемніших у плані контрабанди областей - до Чернівців.

Відео дня

«Там дуже цікава ситуація. Звичайно, вони добре підготувалися до нашого візиту. Все чистенько, немає черг, задоволені водії, майже працює сканер і так далі і тому подібне. Звичайно, ця показуха нас не вразила. Ми розуміємо, що контрабанда не припиняється. Всі ті звіти з конфіскацією сотень пар капців і десятків пляшок шампанського як демонстрація шаленої боротьби з контрабандою, звичайно, нас не вразили. Ми максимально швидко зробимо все, щоб керівництво митниць в областях змінилося", - сказав Гончарук.

Він також зазначив, що приміщення Митної служби в Чернівцях орендують у приватної особи, яке експерти пов'язують з одним із кланів, що займається контрабандою.

«Я доручив швидко знайти приміщення, в якому могла б розміститися митниця в цій області, і звернувся до генерального прокурора з пропозицією звільнити прокурора цієї області. Не може при порядному прокурору протягом двох років тривати системна контрабанда, але це не єдина проблема", - зазначив Гончарук.

Ще однією з проблем у цій сфері він назвав не відкриті пункти пропуску на митницях, кошти на будівництво яких «системно розкрадалися».

«Тому всі ці хвости, звичайно, нам доведеться підчищати ... Уже до кінця року ми будемо чітко знати, що потрібно зробити, щоб інфраструктура на нашому кордоні дозволила припинити контрабанду», - зазначив прем'єр і додав, що доручив голові Митної служби протягом двох тижнів підготувати стратегію розвитку всієї митної інфраструктури та запустити в роботу раніше закуплені стаціонарні сканери для митниць.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук дав місяць на виправлення ситуації з контрабандою на митниці, а також закликав правоохоронні органи припинити "кришувати" контрабанду або звільнити займані посади.

Довідка УНІАН. У лютому 2018 року Європейський Спілка закрив розпочатий у 2014 році проект модернізації шести прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною через низку затримок, помилок і перевитрату коштів за участю місцевих чиновників і підрядників.

На кінець 2017 року жоден з шести проектів контрольно-пропускних пунктів не був завершений, хоч ЄС надавав фінансування на суму 29,2 млн євро.

Голова Митної служби Максим Нефьодов заявив, що перші два із закуплених для боротьби з контрабандою сканерів планують запустити на початку 2020 року. При цьому очікувалося, що буде закуплено сім комплексів, але закупили і встановили чотири, причому жоден зараз не працює. Крім того, Нефьодов зазначив, що частина сканерів була змонтована таким чином, щоб ніколи не запроцювала.

У відповідь на ці заяви Державне бюро розслідувань (ДБР) почало досудове розслідування за фактом встановлення непрацюючих сканерів для митниці, оскільки підозрює працівників відомства в нанесенні збитків держбюджету.