Глава Федрезерву США Джером Пауелл / REUTERS

Федеральна резервна система США знизила базову ставку на 25 базисних пунктів, до 1,5%-1,75%.

У відповідній заяві регулятора наголошується, що рішення про майбутні рухи ставки будуть ухвалюватися, виходячи з рівня зайнятості та інфляції, а також фактичної та очікуваної економічної ситуації, передає Медуза.

ФРС не стала, як раніше, обіцяти, що її дії будуть спрямовані на підтримку економічного зростання, що експерти сприйняли як сигнал до можливої паузи в зниженні ставки.

Відео дня

Читайте такожНацбанк третій раз поспіль знижує облікову ставку - до 15,5% річних

ФРС знизила базову ставку в третій раз поспіль - до цього зниження були у вересні і червні. Літнє зниження було першим за 11 років.

Рішення ФРС очікувалося більшістю аналітиків, ринки відреагували на нього спокійно.

Третього зниження напередодні засідання чекали 83 зі 104 аналітиків, опитаних Bloomberg, передає РБК. 20 експертів вважали, що регулятор залишить ставку незмінною. "Думаю, вони (Федеральний комітет з відкритих ринків, - ред.) у кінцевому підсумку знизять (ставку, - ред.) ще 25 б.п., а потім призупиняться до кінця цього року", - цитувала слова головного економіста Bank of the West Скотта Андерсона газета Financial Times.

Голова ФРС зіткнувся з розколом всередині Комітету з відкритих ринків з приводу того, наскільки "мудро" зниження процентних ставок і швидкість цього зниження, писала Financial Times. І в найближчі місяці розкол може ще посилитися, оскільки Федрезерв вирішує, чи продовжувати знижувати ставки або зупинитися.

Посилюється тиск на ФРС і з боку президента США Дональда Трампа, відзначає FT, і якщо відомство натякне на паузу в зниженні ставок, послідує реакція з його боку. Минулого тижня Трамп звинуватив ФРС у тому, що вона "знехтує своїми обов'язками", якщо не знизить ставку і не стимулюватиме економічне зростання. Напередодні вересневого засідання він пропонував ФРС знизити ставку до нуля або до негативного рівня, після чого країна почне рефінансувати свій державний борг. Bloomberg на основі заяв керівництва ФРС писав, що Федрезерв знижувати ставки до негативного рівня не хоче.

Читайте такожСвітова економіка на межі рецесії: якою буде глибина падіння України? (рос.)

Раніше три рази поспіль ФРС знижувала процентну ставку тільки в 1998 і 1995-1996 роках, обидва рази уникаючи рецесії. Голова ФРС Джером Пауелл посилався на ці епізоди з 1990-х як на "підстраховуючі" зниження ставок.

Відзначається, що з 15 жовтня ФРС також знову почала купувати казначейські облігації на $60 млрд щомісяця, щоб забезпечити банківську систему достатніми резервами. Закупівлі триватимуть як мінімум до другого кварталу 2020 року. Утім, Пауелл повідомив, що мова не йде про кількісне пом'якшення (QE), до якого ФРС вдавалася тричі між 2008 і 2014 роками. За ті кілька раундів QE сукупний баланс регулятора збільшився приблизно з $900 млн до $4,5 трлн.