Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України ініціював усунення монополії державного "Ощадбанку" на обслуговування муніципальної "Картки киянина".

Читайте такожКабмін доручив «Ощадбанку» знайти нового аудитора

Згідно з повідомленням прес-служби, АМКУ рекомендував КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» при розгляді ініціативних пропозицій (договорів, угод тощо) суб'єктів господарювання, в тому числі банків, на участь у проекті "Картка киянина" не зволікати з термінами розгляду таких пропозицій.

Відео дня

АМКУ також рекомендував Київській міській держадміністрації (КМДА) при узгодженні пропозицій про залучення учасників, у тому числі банків, для участі в проекті "Картка киянина", не допускати порушення термінів, визначених для узгодження таких пропозицій.

Як наголошується в повідомленні, кияни зверталися зі скаргами на те, що запущений у 2013 році проект "Картка киянина" обслуговує лише Ощадбанк. Зокрема, власників карток турбували розміри і порядок стягнення комісій.

У той же час, у КМДА з пропозиціями про співпрацю в рамках проекту зверталися "Укргазбанк" і "Приватбанк", проте вони тривалий час не отримували відповіді.

З грудня 2018 року проект був оновлений, картку перейменовано в муніципальну "Картку киянина". Однак з 1 січня 2019 року ситуація не змінилася, а "Ощадбанк", як і раніше, одноосібно обслуговував ці картки.

"Тобто, діями органу влади створені умови для обслуговування картки лише АТ "Ощадбанк" за відсутності у нього конкурентів, а пільговики Києва позбавлені можливості вибору банку. У той же час за наявності конкуренції між кількома банками жителі міста могли б вибрати банк з вигіднішими умовами обслуговування картки", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за даними Департаменту соціальної політики, в Єдиному реєстрі власників «Картки киянина» на кінець 2018 року в системі було зареєстровано понад 833 тис. киян, з них понад 712 тис. - за соціальною ознакою (пільговики).

Проект «Картка киянина» почали впроваджувати в столиці в 2013 році.