Ілюстрація REUTERS

Міцний курс гривні одночасно формує економію в частині витрат під час валютних запозичень та обслуговування валютного боргу, а також на державних закупівлях товарів, що імпортуються, крім того, сильна гривня сприяє здешевленню енергоносіїв та зменшенню темпів трудової міграції.

Читайте такожЕксперти дали прогноз щодо курсу гривні на 2020 рік

Як повідомляє прес-служба Кабінету міністрів, про це під час зустрічі з представниками уряду заявили члени правління Національного банку України.

Відео дня

«Плюси від зміцнення курсу є і для компаній-експортерів, зазначили члени правління НБУ. По-перше, це частково знижує собівартість продукції, яка буде спрямовуватися на експорт, адже до 50% витрат українських експортерів прямо або побічно здійснюються в іноземній валюті (сировина, обладнання, паливо тощо). По-друге, зміцнення обмінного курсу збільшує конкурентоспроможність українських компаній у залученні робочої сили», - сказано в повідомленні.

При цьому спад виробництва в металургії, який спостерігається в останні місяці, зумовлений не зміцненням курсу, а насамперед падінням цін на метали на світових ринках. Як відзначили представники НБУ, у вересні-жовтні світові ціни на сталеву продукцію були на 20% нижчі, ніж рік тому. Як наслідок, падіння обсягів виробництва чорних металів спостерігається не тільки в Україні, але і в Німеччині, Франції, Іспанії. При цьому за несприятливих зовнішніх цінових умов українські металургійні заводи намагалися максимально корисно використовувати час і провести заплановані раніше ремонти, що і позначилося на показниках виробництва галузі.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на вівторок, 17 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,49 грн/дол., що є максимальним значенням з січня 2016 року.