Нацбанк зберіг прогноз зростання реального ВВП України / фото УНІАН

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило темп зростання валового внутрішнього продукту України у 2019 році до 3,3%, про що йдеться в "Огляді економічної активності за 2019 рік", опублікованому на сайті міністерства.

Читайте такожГончарук: зростання ВВП на 40% за 5 років - абсолютно реальний результат

При цьому в міністерстві вказали на зміну драйверів даного зростання. Так, істотно сповільнилося зростання Зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності - до 1,6% загалом за 2019 рік. Також, попри черговий рекорд врожаю зернових, істотно сповільнилося зростання сільського господарства, зате високий внутрішній попит генерував високі показники в будівництві, торгівлі та низці галузей сфери послуг.

Відео дня

Що стосується очікувань по 2020 році, то міністерство прогнозує продовження реформ у всіх сферах економіки, модернізацію промислового комплексу, активне оновлення інфраструктурних об'єктів, проте дія факторів, які впливали на розвиток економіки у 2019 році, на тлі вже склалися в попередніх періодах структурних дисбалансів і накопичених проблем буде трохи стримувати зростання економіки в цілому.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк зберіг прогноз зростання реального ВВП України у 2020 році на 3,5%.

Зростання реального ВВП України в третьому кварталі 2019 року склав 4,1% в річному вираженні. Очікуваний показник зростання за підсумками 2019 року в цілому на рівні близько 3,5% стане максимальним за останні 8 років.

За останніми прогнозами, Міжнародний валютний фонд очікує зростання економіки України у 2020 році на 3%, Світовий банк - на 3,7%.

Уряд України прогнозує зростання реального ВВП України в поточному році на 3,7%, проте планує перегляд своїх прогнозів.