Ілюстрація REUTERS

Національний банк України дозволить бізнесу вільну купівлю валюти без обмежень зобов'язаннями за зовнішньоекономічними контрактами, коли буде ясність щодо подальшої співпраці нашої країни з Міжнародним валютним фондом.

Читайте такожНБУ дозволив іноземним банкам торгувати валютою за гривню між собою

Про це заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій у ході зустрічі з представниками бізнесу в Європейській Бізнес Асоціації.

Відео дня

Він зазначив, що регулятор вже готовий до зняття цього обмеження, але для цього потрібні певні макроекономічні передумови.

«Правління ухвалило рішення зняти це обмеження, коли буде ясність у відносинах з МВФ», - сказав Чурій.

При цьому він попередив, що дозвіл вільно купувати валюту призведе до підвищення волатильності на валютному ринку.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів МВФ.

Голова НБУ Яків Смолій у грудні 2019 року заявляв, що рішення про нову програму може бути затверджене в першому кварталі 2020 року, а серед попередніх умов для укладення угоди назвав ухвалення в Україні законів про неможливість повернення неплатоспроможного банку колишнім власникам, створення єдиних юридичних осіб податкової та митної служб, обіг сільськогосподарських земель.

У рамках оновленого валютного законодавства, яке діє з лютого 2019 року, Нацбанк скасував понад 30 валютних обмежень, проте ряд з них продовжують діяти. Зокрема, бізнес може купувати валюту в межах потреби в ній згідно із зовнішньоекономічним контрактом.