Ілюстрація REUTERS

Національний банк України не змінював свою політику на валютному ринку і продовжує дотримуватися принципів гнучкого курсоутворення.

Читайте такожЧому падає гривня і що буде з курсом далі: думка експерта

Про це заявив журналістам заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, коментуючи питання про причини ослаблення гривні в січні після стрімкого зміцнення минулого року.

Відео дня

«Нічого в політиці Національного банку на валютному ринку не змінилося. Курс плаваючий, він має відповідати фундаментальним параметрам і він їм відповідає, якщо ви бачите показники поточного рахунку та інші макроекономічні показники», - сказав Сологуб.

Він наголосив, що регулятор продовжує бути присутнім на ринку, згладжуючи надмірні коливання і поповнюючи резерви.

Говорячи про причини ослаблення гривні останніми днями, Сологуб зазначив, що на початку року імпорт традиційно перевищує експорт, а також бізнес купує валюту для виведення дивідендів.

Водночас він констатував, що населення з початку року продало валюти майже на 100 млн дол.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на четвер, 30 січня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 24,85 грн/дол., що на 13 копійок нижче за попередній показник.

Таким чином, українська гривня знизилася до долара третій день поспіль - після падіння на 27 копійок за курсом на вівторок і на 12 копійок - на середу.

У 2019 році національна валюта України за офіційним курсом зміцнилася до долара США на 14,5% - до 23,69 грн/дол., до євро - на 16,7%, до 26,42 грн/євро.