фото УНІАН

У разі можливого прийняття законопроекту про обіг земель, при діючий системі нарахування субсидій, власники паїв, які вирішать їх продати і отримають відповідний дохід, втратять право на отримання субсидій.

Про це під час погоджувальної ради парламенту заявив у понеділок голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч.

«У людей є величезні побоювання щодо втрати субсидії у разі, якщо власник паю вирішить його продати. Цілком очевидно, що при діючий системі нарахування субсидій люди її втратять. І як це можна пояснити пенсіонеру, який отримує пенсію близько 2000 гривень на місяць?», - зазначив депутат.

Відео дня

Зі слів Олега Кулініча, якщо власник паю вирішить його продати і розраховуватиме за ці кошти якимось чином суттєво покращити своє життя, то по факту всі ці кошти можуть піти на сплату комуналки.

«Це питання треба врегульовувати і дохід від продажу землі не повинен братися в розрахунок при нарахуванні субсидій», - підкреслив голова депутатської групи «Довіра».

На його думку, вирішення цієї проблеми обов’язково треба закріпити на законодавчому рівні.

Кулініч також акцентував увагу на тому, що державна підтримка аграріїв, особливо – в контексті можливого запровадження обігу сільгоспземель –повинна бути системною і довготривалою, а не визначатися на кожен окремо взятий рік.

«Ця норма повинна бути закріплена на законодавчому рівні як мінімум на 5 років. Ми з колегами по групі «Довіра» такий законопроект зареєстрували», - додав Кулініч.

Нагадаємо, що депутатська група «Довіра» зареєструвала законопроект №2825 «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо бюджетної підтримки АПК». Ним пропонується встановити довготривалий період надання бюджетної підтримки сільгосптоваровиробникам, а також визначити її розмір - не менше 1% випуску продукції у сільському господарстві.