Ілюстрація REUTERS

Київська міська рада затвердила перелік з близько 120 об'єктів для приватизації.

Читайте такожМінекономіки очікує від приватизації держпідприємств близько $5 мільярдів

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення підтримали сьогодні на засіданні Київради 62 з 95 депутатів.

Відео дня

Проект рішення, який був включений до порядку денного як невідкладний, включав 90 об'єктів, але перед розглядом у перелік за ініціативою Департаменту власності КМДА та окремих депутатів Київради додали ще близько 40 об'єктів. Водночас за ініціативою профільної комісії близько 10 приміщень вулицею Труханівською були виключені зі списку на приватизацію.

Приватизацію об'єктів, які залишилися в списку, передбачено здійснити протягом 2020-2021 років. Згідно з оприлюдненим на сайті Київради проекту рішення, на приватизацію визначили ряд нежитлових приміщень і будівель, а також гаражів комунальної власності, площами від 10,8 кв. м. В переліку внесено, зокрема, площа 2 481 тис. кв. м у будинку на вулиці Петра Сагайдачного, 20/2; площа 1 тис. 386 кв. м в будинку на вулиці Січових стрільців, 91; площа майже 7,6 тис. кв. м в будинку на проспекті Повітрофлотському, 63.

Під час обговорення питання депутат Леонід Антоненко ("Київська команда"), який днями призначений на посаду першого заступника голови Фонду державного майна, заявив, що в разі прийняття рішення буде незаконним. За його словами, порушується процедура прийняття рішення.

"Сьогоднішнім рішенням ви створюєте проблеми не тільки для наповнення бюджету, але створюєте проблему для тих людей, які не знають, що закон порушується, прийдуть і будуть купувати ці об'єкти. Порушена стаття 10, якою передбачено, що порядок приватизації передбачає прийняття місцевою радою рішення про приватизацію об'єкта комунальної власності. Це означає, що депутати повинні визначити, яким чином кожен з цих 130 об'єктів повинен бути приватизований - викупом, або шляхом направлення цього об'єкта на аукціон. Нагадаю, попередній перелік був приватизований шляхом викупу 60% з тих об'єктів, які були включені в програму (приватизації), інші - лише 4 об'єкти були приватизовані на аукціонах", - зазначив Антоненко.

Він додав, що рішення депутати Київради мають приймати по кожному об'єкту окремо.

Крім того, Антоненко звернув увагу депутатів, що в перелік включені об'єкти, по яких зовсім нещодавно Київрада продовжила дію договорів оренди.

"30 об'єктів зі 130 - це кожен 4-й об'єкт, який включений до цього переліку, має орендаря, з яким строки договору збільшені в минулому або позаминулому місяці на 9-10 років. Сьогодні ці об'єкти включаються на приватизацію", - зазначив Антоненко.

У Департаменті комунальної власності КМДА, представник якого був присутній на засіданні, запевнили, що не бачать жодних порушень в процедурі та підготовленому проекті рішення.

Обговорення проекту було досить тривалим, депутати з різних фракцій пропонували виключити з переліку приватизації низка об'єктів, але їх пропозиції не набирали необхідної кількості голосів.