Ілюстрація REUTERS

Національний банк пов'язує нинішні хвилювання на валютному ринку України з впливом короткострокових психологічних факторів і заявляє про готовність підтримувати стабільність української гривні з використанням міжнародних резервів.

Читайте такожСкільки коштуватиме долар: аналітик спрогнозував курс у випадку паніки на ринках

Про це йдеться в коментарі НБУ щодо ситуації на валютному ринку, переданому УНІАН.

Відео дня

«Нинішня ситуація на українському валютному ринку - міжбанківському і готівковому - склалася під впливом перш за все психологічного чинника, який, ймовірно, має короткостроковий ефект. Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні - сьогодні міжнародні резерви України становлять 26,8 млрд дол. США, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року», - наголошується в коментарі.

В НБУ наголосили, що готовність регулятора використовувати резерви для запобігання «розкачуванню» курсу вже підтверджена на практиці. Так, минулого тижня Нацбанк за три дні продав 307 млн дол., а сьогодні - 250 млн дол.

За інформацією регулятора, сьогодні відзначається високий попит на валюту на міжбанківському ринку, типовий для післясвяткових днів, але він підживлюється нервовими настроями учасників ринку в зв'язку з високою невизначеністю щодо подальшого поширення коронавірусу в світі та підвищенням турбулентності на світових фінансових і товарних ринках.

Водночас, в НБУ підкреслили, що поки епідемія коронавірусу справила лише обмежений і нейтральний вплив на економіку України, оскільки український експорт продовжує зростати, а деяке зниження цін на окремі експортні товари компенсовано подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. При цьому, ціни на імпорт знижуються швидше, ніж на експорт, особливо на енергоносії, що приводить до скорочення вартісних обсягів імпорту.

При цьому, як зазначили в НБУ, скорочення обсягу вкладень іноземних інвесторів у гривневі облігації уряду України протягом останніх тижнів є незначним.

«Національний банк продовжить стежити за ситуацією з поширенням коронавірусу, станом світових фінансових і товарних ринків і в разі необхідності й надалі проводитиме інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань», - підкреслили в НБУ.

Також повідомляється, що ситуація на грошово-кредитному ринку залишається стабільною, і гривнева ліквідність банківської системи зараз становить близько 230 млрд грн, а валютна – більш як 8 млрд дол.

«Банки мають достатньо ресурсів для безперебійної діяльності навіть в умовах погіршення настроїв населення і бізнесу під впливом негативних новин зі світових ринків. Водночас, Національний банк готовий підтримати банківський ринок ліквідністю в разі необхідності», - зазначили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок вівторка зросла до 25,80 гривень, євро - до 29 гривень.

Котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку у вівторок, 10 березня до полудня встановилися на рівні 25,30/25,35 грн/дол., що на 35 копійок нижче за рівень закриття попередніх торгів. Котирування євро за цей період знизилися на 40 копійок - до 28,75/28,80 грн/євро.