Ілюстрація REUTERS

Котирування українських єврооблігацій після вчорашнього падіння сьогодні практично не змінилися, повідомляють опитані УНІАН учасники ринку.

Читайте такожЧому впала гривня: Нацбанк назвавши причини

Зокрема, як зазначив старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович, прибутковості українських доларових єврооблігацій зросли до 8,5% з випуску з погашенням у 2028 році та 8,2% - з погашенням у 2032 році, а за паперами в євро – до 6,7%. Що стосується ВВП-варантів, то їх ціна вже знизилася до рівня не нижче 80% від умовного номіналу.

Відео дня

"Єврооблігації впали вчора, і сьогодні вони практично не змінювалися. Ціна ВВП-варантів, швидше за все, продовжить зниження, реагуючи на можливе уповільнення економіки та зниження імовірності виплат у 2022 році. Ціни на єврооблігації, думаю, будуть менш динамічні й можуть наразі залишатися на поточних рівнях з невеликою волатильністю", - прогнозує експерт.

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій також зазначив стабілізацію котирувань українських єврооблігацій.

"Після вчорашнього обвалу єврооблігації України сьогодні не знижуються. Подальша поведінка цін буде залежати від розвитку ситуації на світових ринках", - розповів експерт.

За його словами, Міністерство фінансів України, яке через високу волатильність на ринках відмовилося від проведення щотижневого ОВДП-аукціону цього вівторка, може відновити продаж ОВДП вже наступного тижня, після майбутнього цього четверга оголошення рішення Національного банку щодо облікової ставки.

Як повідомляв УНІАН, нафту марки Brent за вихідні зафіксувала падіння на 30% - до 34 доларів за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Слідом за обвалом цін на нафту різко просіли валюти низки країн і котирування фондових бірж.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок вівторка, 10 березня, зросла до 25,80 гривні, євро - до 29 гривень. Котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до полудня просіли на 35 копійок - до 25,30/25,35 гривні/долар, до євро - на 40 копійок, до 28,75/28,80 гривні/євро.