Ілюстрація REUTERS

Тактика Національного банку України зі згладжування надмірних коливань на валютному ринку за допомогою продажу валюти з резервів є правильною, вважає аналітик інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Читайте такожЩо буде з курсом гривні далі: прогноз експерта

«Минулого року НБУ поповнив резерви на 7,9 млрд дол., стримуючи курс. Зараз відбувається зворотний процес. Це практика майже всіх центральних банків - так згладжується амплітуда коливань», - сказав експерт.

Відео дня

За його словами, без інтервенцій НБУ девальвація гривні була б глибшою та стрімкішою, а втрати бізнесу і громадян через таку девальвацію - більш суттєвими.

Федоров вважає, що стабілізації валютного ринку та фінансування бюджету сприятиме використання валюти, що залишилася у «Нафтогазу» від виграшу в арбітражі у російського «Газпрому», для купівлі українських облігацій внутрішньої державної позики.

«Дивіденди - історія довга, а ОВДП можна хоч завтра купити, і відсотки потім повернуться», - пояснив експерт.

Довідка УНІАН. Національний банк України на четвер, 19 березня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,27 грн/дол., до євро - на рівні 29,79 грн/євро.

На міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США до полудня становили 27,80/27,85 грн/дол., до євро – 30,15/30,18 грн/євро.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок 19 березня залишається на вчорашньому рівні 28,50 грн за долар, вартість євро просіла до 30,90 грн.

12 березня у НБУ заявили, що регулятор розраховує поповнити резерви коштом отриманих «Нафтогазом України» валютних коштів за рішенням Стокгольмського арбітражу, велика частина з яких ще не продана.