Фото НБУ

Національний банк України пом'якшив валютні обмеження для імпортерів, виключивши з переліку обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходження кредитних коштів від іноземних банків для оплати імпорту.

Як повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №290, яка набирає чинності з 29 квітня і діятиме до 8 червня 2016 року включно, виняток стосуватиметься лише тих випадків, коли кредитні кошти направлятимуться іноземним банком-кредитором безпосередньо на користь нерезидента-експортера, тобто без їх зарахування на поточний рахунок резидента-позичальника в уповноваженому банку.

Регулятор нагадав, що вимога щодо обов'язкового продажу поширюється в тому числі на кошти, отримані резидентами-позичальниками у формі кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів, і реалізація цієї постанови сприятиме збільшенню іноземного банківського кредитування реального сектору економіки України.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Національний банк анонсував подальше пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку після відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, в тому числі заявив про плани скасувати заборону на репатріацію дивідендів за результатами оцінки їх обсягів.

Читайте такожНБУ готується зняти заборону на виведення дивідендів за кордон

На даний час на ринку продовжує діяти низка обмежень для громадян і бізнесу. Зокрема, діє ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати у 500 тис. грн у гривні і в еквіваленті 50 тис. грн у валюті на одного клієнта на добу, ліміт купівлі готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тис. грн на день, обов'язковий продаж 75% валютної виручки та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам, заборона повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам, зобов'язання банків узгоджувати з НБУ заявки на купівлю валюти понад еквівалент 50 тис. доларів США.