Реформа торкнеться сотні найбільших компаній і дозволить перерозподілити $125 млрд / фото REUTERS

Країни Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) досягли домовленості про запровадження єдиного 15-відсоткового податку на діяльність глобальних корпорацій.

Всього до домовленості приєдналися 136 країн зі 140, які брали участь у переговорах, повідомляє Еuronews. На частку цих 136 країн припадає понад 90% світового ВВП.

Читайте такожУряд відніс Панаму до переліку офшорних зон

Відео дня

Зазначається, що реформа торкнеться сотні найбільших компаній і дозволить перерозподілити $125 млрд.

Зокрема, відповідно до угоди, технологічні гіганти подібні Amazon, Facebook будуть забов'язані сплачувати податки у країнах, де продаються іхні товари навіть, якщо вони не мають там фізичної присутності.

Міністр фінансів Франції Брюно ле Мер заявив, що угода відкриває дорогу до "справжньої податкової революції XXI століття".

"Це революція, оскільки назад ми вже не повернемося. Це податкова революція, оскільки вона зробить оподаткування більш справедливим. Цифрові гіганти нарешті будуть вносити справедливий податковий внесок у ті країни, де вони заробляють", - підкреслив він.

Угода має запрацювати у повній мірі до 2023 року, передає Голос Америки.

Документ піддався різкій критиці з боку міжнародного об'єднання Oxfam, яке займається проблемами бідності. За словами його представників, угода виявилася "беззубою": передбачені у ній параметри занадто низькі, тому для бідних країн практично нічого не зміниться, хоча саме в їхніх інтересах, теоретично, реформа і реалізується.

Вас також можуть зацікавити новини