REUTERS

Дефіцит державного бюджету за підсумками першого півріччя становив 35,1 млрд грн.

Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді на сайті Національного банку України.

Читайте такожДоходи зведеного бюджету України в першому півріччі зросли майже на третину

Відео дня

За даними НБУ, в червні дефіцит держбюджету становив 8,6 млрд грн.

«Незважаючи на незначне зростання у річному вимірі, порівняно з травнем доходи були нижчими, а витрати вищими, що зумовило розширення дефіциту державного бюджету (до 8,6 млрд грн у червні й до 35,1 млрд грн за перше півріччя)», - йдеться в повідомленні.

За даними регулятора, в червні зростання доходів державного бюджету прискорилося до 16,7% у річному вимірі, за рахунок прискорення темпів зростання податкових надходжень внаслідок дії тимчасового чинника - низького обсягу відшкодування ПДВ у червні.

Зростання видатків державного бюджету у червні прискорилося до 16,5% у річному вимірі, що пов'язано з підвищенням грошового утримання прикордонників і мінімальної заробітної плати. 

НБУ зазначив, що основним джерелом фінансування дефіциту були кошти від випуску ОВДП. Зокрема, в червні до бюджету шляхом випуску державних паперів було залучено понад 7,4 млрд грн і 50 млн дол. 

Як повідомляв УНІАН, надходження до загального фонду державного бюджету України в січні-червні 2016 року зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року на 7,8% - до 250,4 млрд грн.

Дефіцит державного бюджету в 2015 році завдяки фіскальній реструктуризації скоротився до 45,2 млрд грн, або 2,3% ВВП.