Фото УНИАН

Національний банк України при сприятливій ситуації на валютному ринку для його подальшої лібералізації насамперед розгляне можливість пом'якшення обов'язкового продажу валюти, граничного терміну повернення виручки і обмеження купівлі валюти банками, повідомив сьогодні журналістам директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Представник НБУ нагадав, що тактика регулятора щодо лібералізації валютного ринку не прив'язана до конкретних дат, а до певних умов на ринку.

"Сказати конкретні дати на сьогодні я не зможу. Основні параметри, на які ми дивимося, це відсоток обов'язкового продажу, граничний термін повернення валютної виручки, 0,1% за операціями банків", - сказав Пономаренко.

Відео дня

За його словами, коли на ринку створюються умови для пом'якшення обмежень, регулятор в першу чергу розглядає можливість лібералізації цих норм.

У той же час, як зазначив Пономаренко, в даний час на валютному ринку, крім обов'язкової, є і добровільний продаж валюти, і часто всі 100% валюти, що заходить в країну, продаються на міжбанку.

Читайте такожКабмін планує до кінця року лібералізувати валютний ринок

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України анонсував пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку, установлених протягом 2014-2015 років для стабілізації курсу національної валюти.

На даний час продовжує діяти низка обмежень, включно з вимогою щодо обов'язкового продажу 65% надходжень валютної виручки і 120-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, а також обмеження на купівлю безготівкової валюти та банківських металів за гривні за власними операціями банків до 0,1% регулятивного капіталу в день.

Сьогодні, 17 жовтня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до середини торгів встановилися на рівні 25,78/25,80 гривні/долар.

Історичний мінімум курсу української гривні відносно долара США, зафіксований в лютому 2015 року, становить 30,01 гривні/долар.