Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вважає за доцільне відділити від Європейського центрального банку (ЄЦБ) функцію банківського нагляду. Про це повідомляє прес-служба Представництва Євросоюзу в Україні з посиланням на статтю Ж.Баррозу, опубліковану проектом Project Syndicate.

“Криза чітко показала недоліки існуючої системи нагляду за діяльністю банків”, - пояснює в статті глава Єврокомісії. На його думку, в Євросоюзі, а “особливо в єврозоні», слід «створити загальноєвропейський орган нагляду”.

Пропозиція Ж.Баррозу полягає в створенні єдиного регулятора з фінансових послуг. При цьому ЄЦБ має буде залишитися на чолі нового механізму ЄС з контролю за діяльністю банків, але функція здійснення банківського нагляду повинна бути повністю відокремлена від грошово-кредитної відповідальності ЄЦБ.

Відео дня

За оцінками Ж.Баррозу, в нинішній ситуації «використання коштів платників податків ... для порятунку банків призводить до послаблення державних бюджетів». При цьому самі банки «все частіше прагнуть уникнути ризику, припиняючи кредитування бізнесу», а це «ще сильніше підриває економіку».