Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Кетрін Ештон повертається до України, повідомляє "Дело" з посиланням на European Voice. За інформацією видання, глава зовнішньополітичного відомства ЄС готує план політичного прориву і термінової фінансової допомоги. Ештон також проведе в Києві більшу частину середи 5 лютого.

За словами Ештон, ЄС і США в цей час працюють над пакетом фінансової допомоги, яка "буде немаленькою", щоб забезпечити "період стабільності" до президентських виборів, які заплановано на лютий 2015 року.

Відео дня

Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської комісії, 3 лютого ширше окреслив рамки можливих зусиль ЄС щодо полегшення кризи в Україні. "Першочерговим завданням у цей час є припинення насильства і політичне вирішення кризи", - сказав він у Брюсселі.

Баррозу зазначив, що комісія вже підготувала пакет підтримки для України в розмірі €610 млн в очікуванні підписання угоди України з МВФ, і заявив, що ЄС не використовував гроші, щоб переконати Україну погодитися на політичну угоду - угоду про асоціацію - яку Янукович відхилив 21 листопада. "Ми не згодні з ідеєю, що ми повинні платити щось країні за приєднання до цієї домовленості", - сказав він.

Нагадаємо, Україна була в процесі переговорів про фінансування з Міжнародним валютним фондом в кінці 2013 року. Однак підтримка з боку МВФ, з допомогою якого Євросоюз готувався до надання кредитів Україні, була можлива за умови проведення структурних реформ. З інтерв'ю, яке дала Ештон, ясно, що пакет МВФ вона сприймала як основи для майбутніх кроків.

У грудні посадові особи установ ЄС працювали над документом, згідно з яким у разі підписання Україною договору з МВФ фінансова підтримка ЄС для України може скласти близько €19 млрд на період з 2014 по 2020 роки. Більша частина цієї суми була б надана у вигляді кредитів, але вона також включала гранти в сумі €150 млн і €200 млн в рік. Кредити були б спрямовані через МВФ і були б обумовлені реформами.

Як повідомляв УНІАН, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон прибуде 4 лютого до Києва з дводенним візитом. 

Фінансове становище України погіршилися через попередження від Росії про можливе припинення виконання раніше досягнутих домовленостей про допомогу внаслідок відставки в минулий вівторок прем'єр-міністра Миколи Азарова. Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв сказав, що було б розумно виконувати угоду "тільки тоді, коли ми будемо знати, яку економічну політику буде здійснювати новий уряд, хто буде працювати там і якими правилами вони будуть слідувати".