Нацбанк предпримет все усилия, чтобы избежать потерь вкладчиков

Уряд і Національний банк України мають намір провести конференцію і оприлюднити антикризову програму у четвер-п’ятницю, повідомив сьогодні глава НБУ Степан Кубів у ході його офіційного представлення у Нацбанку.

«Центральний банк вживає заходи, метою яких є зупинити відплив капіталу з України», - сказав Кубів. За його словами, Україна розраховує на допомогу з боку Міжнародного валютного фонду, місія якого очікується в Україні найближчим часом.

Також голова Нацбанку повідомив, що найближчими днями планується проведення широкої дискусії з банкірами щодо «аварійного плану». При цьому Кубів пообіцяв, що Нацбанк докладе всіх необхідних зусиль, щоб уникнути втрат вкладників у ситуації, що склалася.

Відео дня

Читайте такожНБУ встановив критерії для видачі банкам кредитів на підтримку ліквідності

Виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов, що представив нового голову Нацбанку, зазначив, що на центральний банк покладено завдання зі стабілізації банківської системи і курсу національної валюти. За його словами, план дій має відновити стабільну роботу банківської системи без втрат для вкладників.

Також Турчинов наголосив, що Кубів не лише професійний банкір, але й прекрасний менеджер. «Зараз на його плечі покладено завдання перекрити тіньовий відплив фінансових ресурсів з України, всі офшорні схеми. НБУ повинен забезпечити тотальний фінансовий моніторинг», - підкреслив Турчинов.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого парламент ухвалив постанову про самоусунення президента від виконання обов'язків і проведення 25 травня позачергових виборів. Також парламент обрав головою Верховної Ради Олександра Турчинова, на якого з 23 лютого покладені обов'язки президента України.

Політична ситуація в країні не обійшла і банківську систему, внаслідок чого вкладники почали достроково забирати депозити і спустошувати банкомати. Попри жорсткі обмеження НБУ, посилилися хвилювання на валютному ринку, і сьогодні на час закриття торгів на міжбанківському ринку долар подорожчав до 10,50 грн/дол.

24 лютого Верховна Рада звільнила Ігоря Соркіна, що обіймав посаду голови НБУ трохи більше року, і призначила на цю посаду народного депутата від «Батьківщини» Степана Кубіва. Банкіри, зокрема найбільший інвестор України - Європейський банк реконструкції та розвитку, оцінили це призначення позитивно, відзначаючи професійні якості Кубіва і його порядність.