Экономика России из-за агрессии против Украины скатилась в рецессию / Фото УНИАН

До такого висновку прийшли економісти банку HSBC після аналізу ділової активності у виробництві та сфері послуг, передає Прайм.

Індекс PMI сектору послуг у червні зріс до 49,8 балу і залишився нижче критичного рівня у 50 балів, який розмежовує зростання і спад ділової активності.

Відео дня

Індекс обсягів виробництва становив 50,1 балу після травневих мінімальних за п'ять років 47,1 балу на тлі незначного зростання обсягів виробництва в обробних галузях у червні.

Обсяги нових замовлень в російській сфері послуг стабілізувалися, проте попит залишився слабким, а робочі місця продовжили скорочуватися десятий місяць поспіль. Рівень оптимізму досяг мінімальних значень за всю історію досліджень (з 2001 року).

Читайте такожАгресія проти України обернеться для Росії втратою $100 млрд і падінням економіки

"У червні російська економіка продемонструвала нульові темпи економічного зростання, скотившись в технічну рецесію за підсумками першого півріччя 2014 року. Сезонно згладжені темпи скорочення ВВП могли зрости з 0,5% у першому кварталі 2014 року до більш значних за підсумками другого кварталу 2014 року. У минулому (принаймні з 2005 року), завжди було так, що щоквартальний Індекс PMI в середньому нижче критичної позначки 50.0 балу був порівнянний з падінням ВВП на сезонно згладженій квартальній основі", - прокоментував результати дослідження економіст Банку HSBC по Росії і країнам СНД Артем Бірюков.

Читайте такожСША попереджають Росію - "нові санкції можуть з легкістю зіштовхнути її в рецесію"

За його словами, базовим сценарієм для другого півріччя залишається стагфляція. Ефект низької бази поступово себе вичерпує, і у другому півріччі економіка РФ почне показувати негативну динаміку не тільки в квартальному вираженні, але й рік до року.

"Недавній сплеск геополітичної напруженості на тлі протистояння Росії та України, швидше за все, буде ще довго тяжіти над зростанням приватних інвестицій в основний капітал в Росії. Це буде перешкоджати відновленню економіки в 2014-15, незважаючи на значний обсяг інвестицій, очікуваний за підсумками газової угоди між Росією та Китаєм", - підсумовує Бірюков.

Читайте такожРосія шукає спосіб повернути виведені з країни гроші

За офіційними даними Росстату, в першому кварталі економіка РФ зросла на 0,9% в річному вираженні, однак порівняно з кінцем четвертого кварталу 2013 року скоротилася на 0,3%.