Останнім часом українців стали неприємно хвилювати коливання валютного курсу в обмінниках – на сіром ринку гривня досить помітно девальвувала, і курс подекуди досягав 36-37 грн/дол. Банки тим часом були змушені продавати і купляти валюту в межах дозволеного Національним банком вузького діапазону, але з 21 травня регулятор зняв це обмеження. Це рішення викликало бурхливі обговорення та подекуди критику як серед фінансових експертів, так і серед населення.

Варто нагадати, що офіційний курс гривні до долара з дня початку повномасштабної війни Росії проти нашої країни, 24 лютого, і по сьогодні є фіксованим на рівні 29,25 грн/дол. Цим рішенням регулятор вчасно попередив карколомну девальвацію національної валюти та значний відтік капіталу за кордон.

Люди не поспішали нести свої долари у офіційні фінустанови

До середини квітня фізичні особи не могли купувати іноземну валюту в банках, але згодом Нацбанк дозволив банкам продавати валюту населенню за певних умов: курс не мав відхилятися від офіційного більше, ніж на 10 відсотків, а також фінустанови могли продавати лише ту валюту, яку попередньо продали інші клієнти.

Цим успішно скористалися ділки на чорному ринку, де курс досить суттєво відрізнявся від банківського. І люди не поспішали нести свої долари у офіційні фінустанови, адже на рівному місці можна було заробити кілька сотень гривень лише на різниці у курсах.

Банки були неконкурентоспроможними у цій ситуації, бо, крім різниці у курсі, обсяги валюти у касах відділень могли бути обмеженими, якщо клієнти не поспішали нести долари. Через такий попит курс в неофіційних обмінниках встиг вирости вже до 37-38 грн/дол.

Іншим важливим нововведенням стало скорочення ліміту зняття готівкової валюти з гривневих карток за кордоном

20 травня Національний банк скасував обмеження на встановлення курсу банками – тепер фінустанови можуть самостійно вирішувати, за яким курсом продавати валюту населенню.

Іншим важливим нововведенням стало скорочення ліміту зняття готівкової валюти з гривневих карток за кордоном – якщо раніше ліміт складав 100 тисяч гривень на місяць, то тепер він удвічі менше – 50 тисяч.

Деякі експерти різко розкритикували таке рішення, адже воно може негативно вплинути на українських біженців за кордоном. Для них тепер карткові операції будуть проводитися за підвищеним валютним курсом, відповідно, вони на рівному місці втратять частину своїх коштів.

Регулятор пояснив своє рішення скасувати обмеження для банків необхідністю вирівняти умови між офіційними фінустановами та обмінниками, в яких заробляли спекулянти. В результаті обмінний курс вирівняється та згодом, внаслідок зростання конкуренції банків як між собою, так і з обмінниками, гривня може навіть трохи зміцнитися.

Іншою проблемою став так званий валютний туризм

Дійсно, в перші дні після скасування обмеження банки можуть підняти курс долара, але посилення боротьби за клієнта зможе дещо вгамувати апетити фінустанов. Громадяни зараз не прив'язані до конкретного банку та можуть легко відкривати рахунки у різних установах, навіть дистанційно. Тому експерти прогнозують, що стабілізацію валютного курсу варто очікувати протягом пари тижнів.

Іншою проблемою став так званий валютний туризм. У НБУ наголосили, що рішення щодо самостійного визначення банками курсу одночасно зі зменшенням лімітів на зняття валютної готівки за кордоном має унеможливити спекулятивну схему, яка розквітла під час війни.

Слід не забувати, що наразі на курсоутворення, як і на національну економіку, головним чином впливає нищівна війна

Схема полягала в тому, що деякі заповзятливі українці перетинали державний кордон лише з метою зняти в європейських банкоматах валюту з гривневих карток за офіційним курсом НБУ. Повернувшись додому, ділки продавали валюту в обмінниках за значно вищим курсом. За даними Нацбанку, через такі спекуляції відтік валюти з України складав приблизно 100 млн доларів на добу.

Таким чином, прийняті рішення регулятора стали необхідністю у відповідь на процвітаючі схеми збагачення спекулянтів, коли дефіцитні валютні ресурси країни можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що вкрай важливо наразі мінімізувати.

Вочевидь, наразі українці можуть зіткнутися з девальвацією гривні у деяких банках. Вже станом на понеділок більшість комерційних банків поспішили підняти курс продажу валюти подекуди до 38,5 грн/дол., в той час як у державних він лишився незмінним – 32,18 грн/дол, як і до зняття обмежень.

Тому українці зараз мають вибір, де купити чи продати валюту, а в подальшому конкуренція має згладити значну різницю у курсах в різних банках та обмінниках.

І слід не забувати, що наразі на курсоутворення, як і на національну економіку, головним чином впливає нищівна війна. Чим скоріше вона закінчиться та національна економіка почне відновлюватися з міжнародною допомогою, тим швидше вдасться стабілізувати курс національної валюти. Тому зараз на перший план має вийти робота на благо України та посильна допомога ЗСУ, а не переживання з приводу мінливого курсу в обмінниках.

Катерина Жирій