Фото УНІАН

Реформа лісової галузі не демонструє позитивних змін, у той час як правила аукціонів із продажу деревини на двох афілійованих біржах породжують багато можливостей для зловживань і корупції. 

Про це йдеться у дописі економіста Бориса Кушнірука. 

У ній він аналізує, зокрема, так звані гарантійні внески, які учасники аукціонів мають сплачувати біржі. Йдеться про 5% від стартової ціни лота, які потрібно сплатити до проведення аукціону, і ще 5%, які потрібно сплатити після того, як покупець виграв аукціон.

Відео дня

"Давайте порахуємо суми, які осідають на рахунку біржі. На сайті (біржи) можемо побачити, що за місяць відбулися продажі деревини на суму 1 мільярд 830 млн грн. Рахуємо 5% від цієї суми – виходить 91,5 мільйонів гривень. Так як біржа отримує гарантійні внески двічі (10%), то виходить більше 180 мільйонів гривень. Саме цією сумою користується біржа. І ці кошти надійшли лише протягом 30 днів", - зазначає Кушнірук. 

За його словами, 5% гарантійного внеску, які сплачуються переможцем після аукціону, повертаються лише після повного виконання договору. Тобто, якщо відбувся квартальний аукціон і договір поставки деревини заключено на три місяці, то всі ці три місяці сотні мільйонів гривень перебувають на рахунку біржі.

"У кожного з підприємств або ФОПів – учасників торгів, які працюють в умовах війни, на довгий проміжок часу вилучають по декілька мільйонів гривень", - резюмує експерт.

Якщо ці суми біржа повертає покупцям, користуючись ними великий проміжок часу, то комісійні збори вже йдуть безпосередньо біржі за те, що вона надає майданчик для аукціонів. 

"Покупець необробленої деревини (кругляку), який переміг на аукціоні, має одразу сплатити на рахунок біржі комісійні у розмірі 1% від вартості придбаних на аукціоні лотів. І ще 0,2% від вартості –  у разі залучення біржею до аукціону агента. Виходять дуже великі суми. Наприклад, якщо переможець купує лот за 100 000 гривень, то 1 200 грн одразу сплачуються на рахунок біржі. І це лише за один лот у межах одного аукціону. А таких лотів сотні лише під час одного аукціону. Ще більші суми біржа отримує за лоти на аукціонах, де купують пиломатеріали. Там ставка в середньому 3,3% – 3,6%", - аналізує в статті Кушнірук.