Який курс валют чекає на українців? / фото УНІАН

В Україні хочуть запровадити валютний податок. У Мінфіні розробляють законопроект про 10% мита на купівлю валюти для імпорту товарів і послуг. Ініціативу вже підтримали в Нацбанку.

В ефірі "Сніданку з 1+1" економіст, інвестиційний банкір Сергій Фурса розповів, чи стримає цей крок курс валют від чергового стрибка.

За його словами, валютний податок спрямований на підтримку макрофінансової стабільності країни. 

"Різниця між експортом та імпортом - це та діра, яку нам необхідно перекривати. Ми набагато більше ввозимо в країну, ніж продаємо... Цей податок робить імпорт дорожче - в результаті ми з вами купуємо менше імпорту. І як результат - різниця зменшується", - пояснює Фурса.

Також економіст розповів, що буде з курсом долара в Україні, якщо не знизити імпорт товарів.

"Тоді є загроза, що НБУ виснажить свої резерви, і в один момент у нас гривня буде не 40, а 120 за долар. І ціни зростуть не на 10%, а в 3 рази", - говорить інвестиційний банкір.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: