Ілюстрація ua.depositphotos.com

Експортний потенціал України продовжує відновлюватися в умовах кризи за рахунок зростання цін на сировинні товари, серед яких залізна руда, пшениця і кукурудза, а також соняшникова олія і мед .

Таку думку висловили відразу кілька провідних економістів, пише "24 канал".

"Зараз дуже сприятлива цінова кон'юнктура на зовнішніх ринках, високі ціни на кукурудзу і пшеницю. Інша річ, яка допомагає українській економіці, – це зростання IT-сектора, який минулого року збільшився ще на 30%. Це значно підвищує експортну виручку від послуг України. Тобто постійно заходять додаткові кошти", - зазначив економіст Сергій Фурса.

Відео дня

У свою чергу економіст Олександр Охріменко пояснив, що зростання цін на продовольство в світі є вигідним для України, і на сьогоднішній момент експорт – локомотив української економіки.

Зазначається, що, за офіційними даними, за перший квартал 2021 року Україна реалізувала продукції на майже 14 мільярдів доларів. Зокрема, обсяги продажів в Китай зросли більш ніж на половину, у Великобританію – на 40 відсотків, в країни Євросоюзу – на 17%.

При цьому, за прогнозом аналітиків НБУ, рівень товарообігу в цьому році буде вище минулого. Очікується, що експорт зростатиме через підвищення цін на сировинні товари, а імпорт – внаслідок швидкого відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Водночас експерти попереджають, що ситуація може в будь-який момент змінитися, і Україні потрібно бути до цього готовою.

"Обсяги валютної виручки збільшилися на багато більше, ніж обсяги виробництва. Але ми вважаємо, що цей період буде короткостроковим. Ціни досягли історичних максимумів", - пояснив глава Федерації металургів України Сергій Біленький.

У свою чергу президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що ціни на залізну руду продовжують коливатися. Так, на початку місяця, наприклад, ціна була понад 200 доларів, а сьогодні вона впала на чверть. Однак, за прогнозами провідних світових агентств, в середньостроковій перспективі двох-трьох років ціна повернеться на той рівень, до якого ми звикли за останні роки – менше 70 доларів.

Експерти Київської школи економіки вважають, що ВВП країни цього року зросте майже на 5%, тоді як їхні колеги вважають, що це не межа. Однак, щоб утримати такі позиції, українській владі слід підтримувати тих, хто наповнює країну валютою, і реалізовувати виважену податкову політику, щоб не втратити бізнес, який тільки почав приходити до тями після кризи.