Експерти розповіли, що буде з курсом гривні / фото УНІАН

Закупівля газу може істотно змінити курс гривні до долара в найближчі місяці.

Про це йдеться в публікації "РБК-Україна".

За словами директора департаменту казначейства "Ідея Банку" Ярослава кабіна, високі ціни на газ та інші енергоносії в світі спровокували зниження їх покупки імпортерами, тому попит на валюту з їх боку різко зменшився.

Відео дня

"Тому найближчим часом ми не очікуємо різких змін курсу, як це традиційно було в минулі роки", - пояснив він.

Незважаючи на закриття внутрішнього попиту на газ власним видобутком, виключати вплив цього фактора в кінці жовтня-листопаді - не можна, кажуть експерти.

Читайте такожКурс аномальний: експерти пояснили причини зростання гривні у жовтні

"Поки історичні максимуми по газових котируваннях не вплинули на валютний ринок в Україні, якщо не навпаки - дали можливість зміцнитися гривні. Є думка, що газотрейдери продавали газ на світових ринках частинами, заводячи валютну виручку і від цих продажів", - пояснив головний дилер департаменту казначейства і фінансових ринків ОТП Банку Антон Курінний.

У групі ICU прогнозують, що в середньостроковій перспективі гривня може ослабнути з кількох причин.

"У січні запаси газу, швидше за все, доведеться поповнювати, і якщо ціна на газ залишиться високою, то це позначиться на курсі гривні", - говорить трейдер групи ICU Віталій Сівач.

Він також вказав на необхідність для аграріїв поповнювати запаси добрив і палива на новий сезон. Ціни на обидва товари, нагадав експерт, знаходяться на високому рівні.

За його словами, деякі учасники ринку NDF чекають лютої надії на ослаблення гривні до 28,80 гривень за долар.

"Це буде хороша можливість продати валюту терміном шість місяців, якщо можна буде отримати прибутковість в межах 10-12%", - пояснив він.

Експерт допускає, що до середини лютого вітчизняна валюта може ослабнути до позначки в 29 гривень за долар.

Курс 13 жовтня

Національний банк України на середу, 13 жовтня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 26,35 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 1 копійку в порівнянні з попереднім показником.