Наталія Дегтярьова дружить з "Альфа-Банком", як мінімум, з 2018 року, каже експерт / фото finclub.net

Діяльність "Альфа-банку", який контролюють люди з найближчого оточення Путіна, під час війни – це факт, який дискредитує українську владу на чолі з Президентом Володимиром Зеленським. Значну роль у тому, що російський "Альфа-банк" досі працює в Україні відіграє голова департамент банківського нагляду НБУ Наталія Дегтярьова. Про це заявив економіст та експерт-аналітик Борис Кушнірук у своєму блозі на сайті "Ліга". 

"Під час війни в Україні продовжує працювати банк, який контролюють люди з ближнього кола Путіна. ЄС ввів санкції щодо власників банку, прямо заявивши, що "Петро Авен є одним із найближчих олігархів Володимира Путіна" і що Михайла Фрідмана "називають головним російським фінансистом та помічником найближчого оточення Путіна". В Україні весь цей час навколо "Альфа-Банку" відбувається хаотичний рух з інформаційно-психологічних операцій її акціонерів, політичних заяв про швидку націоналізацію, суворого зсування брів керівництва НБУ та СБУ. І фіналом цього карнавалу стає заява Рожкової, що НБУ не бачить підстав для його націоналізації", - зазначає економіст.

За його словами, основним джерелом підтримки "Альфа-банку" стали окремі керівникі Нацбанку, зокрема  голова Департамент банківського нагляду".

Відео дня

"Наталія Дегтярьова  дружить з "Альфа-Банком", як мінімум, з 2018 року. Весною 2018 року НБУ за одні й ті самі порушення оштрафував "Укрсоцбанк", який тоді вже повністю поглинутий "Альфа-Банком", і ТАСкомбанк. Але голову правління ТАС Катерину Мелеш НБУ звільнив за порушення, а ось її колегу з "Альфа-Банку" – пані Михальо – чомусь ні. Чому, а точніше "почім – ні", знала Наталя Дегтярьова. Саме її департамент пропустив договори топ-менеджменту Альфи про "золоті парашути", які передбачають, що ліквідність банку при націоналізації переходить до рук топів, а не України", - продовжує Борис Кушнірук.

Експерт-аналітик нагадує, що НБУ оштрафував "Сенс Банк" (до грудня 2022 року – "Альфа-Банк") за порушення у сфері фінмоніторингу на 47,7 млн грн, що є майже рекордним штрафом.

"Але чомусь при цьому ніяких санкцій до менеджменту "Сенса-Альфи", хоча б до їх голови фінмоніторингу, як це буває у подібних випадках, – немає. І немає жодних обмежень у роботі банку. А варто нагадати, що з початку року з банку вийшло 65% коштів корпоративних клієнтів та приблизно 25% коштів фізосіб. Тільки упродовж жовтня, коли розмови про націоналізацію поновилися, відтік прискорився з 4 до 7 млрд грн на місяць, як це розповів один із високопосадовців з посиланням на дані НБУ", - пояснює економіст.

Також Борис Кушнірук згадує скандал про співпрацю Наталії Дегтярьової з "1xbet", юридична особа якого Royalpay протягом війни працювало в Україні, і на момент підписання президентом санкції РНБО проти неї, мало на рахунках у двох банках 3,2 млрд грн.

"Вишенька на торті – "1xbet" прямо підтримує російську військову агресію проти України, і навіть переводить 1% від прибутку "російським героям". Поки Україна робить титанічні зусилля у військовій та дипломатичній сферах, з величезним трудом виборює підтримку новітньою зброєю, майже безіменні гноми підривають цей процес зсередини, забезпечуючи роботу російського фінансового сектору в Україні під час війни. Сюр, який прямо підставляє президента та новопризначеного голову НБУ, якого до "неможливості" націоналізації "Альфи" примушує його власна підлегла", - підсумовує Борис Кушнірук.