Дмитро Сенниченко розповів, відбувається процес підготовки рішень у сфері приватизації / фото УНІАН, Ані Брессонова

Президент України Володимир Зеленський, Верховна Рада, Кабінет міністрів і Фонд державного майна України підтримують необхідність продовження і активізації приватизаційних процесів в Україні.

Про це сказав голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, виступаючи на міжнародній конференції UkraineInvest Talks, яка проходить у Вільнюсі в рамках Конференції з питань реформ в Україні.

"Президент підписав закон, який розблоковує приватизацію великих підприємств, а Прем’єр-міністр підписав рішення щодо приватизації близько півтори тисячі державних підприємств. І це повністю відповідає запиту бізнесу - довіра до влади та законодавче регулювання. Держава також виступаємо за чіткі та рівні правила для усіх", - сказав Сенниченко.

Відео дня

Під час презентації реформ, які впроваджує ФДМУ, він розповів, як відбувається процес підготовки рішень у сфері приватизації. Дмитро Сенниченко наголосив, що в основу усіх механізмів закладено принципи прозорості та особлива увага приділяється рішенням, які виключають корупційні ризики.

"Державні підприємства були одним з джерел корупції, джерелом хабарів. Нова влада після виборів наважилась на важливий крок - подолати корупцію на держпідприємствах. І в цьому допомогла приватизація", - розповів Голова ФДМУ.

Він повідомив, що активізація приватизаційних процесів вже принесла до державного бюджету у 2020 році 2,5 млрд грн, що в 5 разів більше ніж в 2019. За його словами це стало можливо завдяки новим підходам, які запровадили у Фонді держмайна.

"Ми провадили чіткий та прозорий процес. Ви можете онлайн бачити усі оголошення, переглянути всю інформацію про об’єкти, які готові до приватизації", - зазначив Сенниченко.

Голова ФДМУ розповів, що під час пандемії та карантинних обмежень, що діяли в Україні вдалося організувати понад 2500 прозорих аукціонів, на яких ціна за об’єкт в середньому зростала на 191%, а кількість учасників сягала 20-30 потенційних покупців.

Також він повідомив учасників Конференції, що вже 31 серпня поточного року відбудеться перший аукціон в рамках Великої приватизації.

"Це Об’єднана гірничо-хімічна компанія, на 100% державне підприємство, що здійснює добуток природних ресурсів. Початкова ціна - 115 мільйонів євро" - повідомив він.

Крім цього також, за словами Сенниченка, планується провести аукціони з приватизації заводу "Більшовик", "Президент-готелю" в Києві, ПАТ Центренерго та інших об’єктів.

"Україна цікава Європі. У нас є все, що потрібно інвестору: природні копалини, унікальне географічне положення, інфраструктуру, кадровий потенціал, договір про асоціацію з ЄС. Ми маємо діяти в інтересах народу України та співпрацювати з нашими партнерами із закордонних держав", - резюмував Сенниченко.