МОЗ додатково просить два мільярди на новий метод COVID-тестування / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я подало запит на отримання додаткових коштів у сумі близько 2 млрд гривень на боротьбу з COVID-19.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми будемо запроваджувати новий метод тестування, який тільки з'явився в світі. Це швидкі тести на антиген, які ми повинні запровадити в нашій країні. Ми вже подали відповідні зміни до певних постанов, а також запит щодо отримання додаткових коштів. Це близько 2 мільярдів гривень, які нам необхідні саме на боротьбу з COVID-19, левова частка саме на цей метод тестування. Впевнений, що цей метод буде підтриманий членами уряду ", - сказав Степанов.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я планує закупити тести на коронавірус, які використовують експрес-метод визначення на антиген COVID-19.

В Україні станом на 29 жовтня лабораторно підтверджено 370 417 випадків COVID-19, з них за добу 7 342.

Гроші на боротьбу з коронавірусом: що відомо про COVID-фонд 

  • 3 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими було створено спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 млрд грн. Більш ніж половину коштів цього фонду було направлено на ремонт доріг.
  • Як раніше повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, у проекті Державного бюджету на 2021 рік не передбачена окрема стаття на фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.
  • Разом з тим Кабмін активно роздає гроші із спецфонду не на боротьбу з коронавірусом, а на бюджетні програми з допомоги по безробіттю - 1,3 млрд грн; на окремі етапи виробництва патріотичних серіалів - 100 млн грн; на забезпечення правопорядку - 2,7 млрд грн; на будівництво та ремонт доріг - 35 млрд гривень; на державну підтримку сфери культури, туризму та креативних індустрій - 1 млрд грн.
  • Станом на 23 жовтня з Фонду боротьби з COVID-19 витрачено 34,1 млрд грн з 66 млрд грн, що становить 52% від загальної суми.