Ілюстрація REUTERS

Бізнес вважає, що нинішня інвестиційна привабливість України знизилася до показника 2015 року, про що свідчать результати опитування, яке проводила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) серед керівників компаній, які є її членами.

Читайте такожОчікування українського бізнесу в червні покращилися - НБУ

Про результати опитування повідомила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко під час онлайн-конференції.

Відео дня

"Ми побачили, що індекс інвестпривабливості знизився. Він зупинився на позначці 2,51 і знизився на 0,44 бала у порівнянні з минулим півріччям, коли індекс був на рівні 2,95... Динаміка змін показує, що даний показник індексу, на жаль, є найгіршим з 2015 року, що є недобрим сигналом для країни, тому що в інвестора немає бажання інвестувати сюди гроші", - сказала вона.

При цьому більшість опитаних не очікують позитивних змін: 44% вважають, що інвестиційний клімат не зміниться, а 41% – що погіршиться. Лише 15% учасників опитування очікують незначного покращення інвестклімату в найближчі півроку.

Що стосується вигідності українського ринку, то лише 15% опитаних вважають його таким, ще 55% відмітили погіршення у порівнянні з попередніми шістьма місяцями.

Серед планів керівників бізнесу на найближчі півроку на першому місці значиться оптимізація витрат (71% учасників опитування), утримання персоналу (42%), цифрова трансформація (39%) і припинення інвестицій (18%).

Як повідомляв УНІАН, 1 липня заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів представила законопроект про підтримку і стимулювання інвестицій, який заснований на ідеї про "інвестиційних нянь".

Довідка УНІАН. Європейська Бізнес Асоціація - неприбуткова організація міжнародного бізнесу в Україні, заснована в 1999 році. Об'єднує понад 900 європейських, українських та міжнародних компаній.