Фото УНІАН

Компанія "Автоспецпром", що належить братам Фісталям за останні роки виграла 202 тендери на постачання машин швидкої допомоги на центральному та регіональному рівні на загальну суму 3,4 млрд гривень.

Про це пише політичний експерт Віктор Таран у своєму блозі на сайті Цензор.net.

Він нагадує, що брати Герман і Володимир Фісталі, сини відомого донецького опікового хірурга Еміля Фісталя, почали активно працювати в сфері держзакупівель після того, президентом став Віктор Янукович і дивним чином стали систематично отримувати держзамовлення на постачання медичного обладнання.

Відео дня

"Їхні "успіхи" були обумовлені давніми сімейними зв'язками з Тетяною Бахтєєвою, яка довгий час очолювала комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я та вважалася однією з основних людей, які визначали "розподіл потоків" в медичній сфері за часів Януковича", - зазначає експерт.

За словами Віктора Тарана, після втечі Януковича з України, Еміль Фісталь вирішив залишитися в так званій "ДНР" і став підтримувати сепаратистів, а його сини на якийсь час зникли з публічного простору.

Однак, з 2017 року їхні компанії знову почали фігурувати в скандалах із закупівлями. Наприклад, компанія Фісталів "Автоспецпром" і не пов'язана з ними компанія "Віді Юнікомерс" за перші чотири роки з моменту запуску майданчика Prozorro заробили на продажу державі "швидких" понад 1,5 мільярда гривень, або 98% всіх грошей, виділених з держбюджету на ці цілі.

"Прямих зв'язків між "Автоспецпромом" і "Віді Юнікомерс" немає. Однак часом між ними виникала досить специфічна "конкуренція": вони могли брати участь в одному тендері, і в разі перемоги "Віді Юнікомерс" купував медичне обладнання у "Автоспецпрому", - зазначає експерт.

Однак найбільш яскраво компанія Фісталь проявила себе у 2020 році, коли для боротьби з коронавірусом держзамовникам дозволили купувати товари і послуги без аукціонів. Тільки 30 грудня 2020 року ДП "Медичні закупівлі України" без тендерів уклало з "Автоспецпромом" два договори на закупівлю "швидких": 104 автомобілі купили за 202,8 млн грн., ще 142 автомобілі купили за 225,7 млн ​​грн.

Також успішно компанія працювала і на регіональному рівні, виграючи практично всі тендери на постачання швидких. В Дніпропетровській області "Автоспецпром" виграв тендери на 292 млн грн, у Вінницькій - на 232 млн, в Полтавській - 214 млн, в Запорізькій - 186 млн.

"В цілому ж з 243 тендерів "Автоспецпром" виграв у 202-х на суму майже 3,4 млрд грн!!!" - підкреслює Віктор Таран.

Він вважає, що подібні успіхи неможливі без сприяння чиновників Міністерства охорони здоров'я, керівництва ДП "Медичні закупівлі України" і облздравів.

У зв'язку з цим експерт закликає нового главу МОЗ Віктора Ляшка звернути пильну увагу на монополізацію "Автоспецпромом" ринку "швидких". Він вважає, що на ситуацію також повинні звернути увагу правоохоронні органи, Офіс Президента, Кабінет Міністрів і депутати Верховної Ради.

Нагадаємо, найближчим часом ДП "Медичні закупівлі України" планує придбати ще одну партію автомобілів швидкої допомоги в розмірі 750-800 одиниць на суму близько 1,5 млрд гривень. Результат цих торгів буде показовим у контексті того, чи збережеться монополія однієї компанії в сфері поставок "швидких".