На Закарпатті перевізники перекривали кордон / фото Державної митної служби України

Як провезти в Україну що завгодно? Платиш 300-500 євро – і хоч банани та картини Порошенка вези! Та на кордоні із Угорщиною схема, що озолочувала місцевих «смотрящих» дала збій. Десятки мікроавтобусів не пускали в Україну. Обурені люди, серед яких були і звичайні контрабандисти, підняли такий бунт, що тимчасовий голова української митниці Ігор Муратов і головний прикордонник Сергій Дейнеко особисто прилетіли на кордон домовлятись.

Журналісти програми "Гроші" спробували з'ясувати, яка ж схема тепер працюватиме на кордоні.

Читайте такожВідмовляються декларувати посилки: на українсько-угорському кордоні утворилася черга з мікроавтобусів (фото)

На вихідних на Закарпатті водії з "посилками" від заробітчан заблокували в'їзд до України. Останні дні весни можуть стати останніми дня оборудок закарпатських митників. Через СБУ і Нацполіцію, які приїхали проконтролювати їх діяльність, зупинилася схема, яка працювала десятиліттями.

"Ситуація, яка складається сьогодні на кордоні, не є новою, вона є постійною. Питання тільки в тому, коли домовилися, з ким домовилися і на якому етапі", - говорить адвокат Ярослав Романчук. 

Відчувши, що пахне смаленим, митники почали працювати за законом, поставивши перевізників, що заробляють возячи "посилки" з ЄС (переважно з Італії), перед фактом: потрібно платити в бюджет 1 євро з кожного кілограму вантажу.

Проте перевізників такі умови не влаштували і вони перекрили кордон, та навіть скинули з дороги автівку прикордонників. Щоб заспокоїти протест довелося викликати поліцію та Нацгвардію. А коли нічого не вийшло, то з Києва прилетіли головний прикордонник Сергій Дейнеко разом із тимчасовим очільником митників Ігорем Муратовим. 

Лише після переговорів із протестувальниками, зійшовшись на єдиній ціні розмитнення у 55 центів на кілограм, десятки власників "бусів" погодилися платити.

Головний митник Чопу звітує про перемогу: кожна автівка - це 15 тисяч гривень у бюджет України. 

"У середньому з автобуса виходить сплачувати від 12 до 16 тис грн, залежно від кількості товару ", - зазначив в.о голови Закарпатської митниці Олександр Богош.

За лише одну добу на митниці вдалося зібрати чималеньку сумум - 2, 3 млн грн, з яких понад 1,5 млн грн з італійських "бусів".

От тільки ця подія може стати серйозною проблемою для охоронців кордону і наповнювачів бюджету. Губернатор Закарпаття прямо говорить: раніше ці гроші йшли у чиїсь кишені, а не в бюджет.

"Були певні корупційні схеми, які формували незаконні обсяги цих платежів у кишені посадових осіб, а не в бюджет держави", - зазначив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

Перевезення товарів під реалізацію прикриваючись посилками - давня схема, на якій перевізники скоріше "дійні корови", ніж бенефіціари. 

"Для того, щоб такі схеми працювали, задіяно дуже багато різних структур: це і СБУ, і митниця, і звичайна податкова, може бути і прокуратура, і суди", - переконаний директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

На камеру водії, мабуть, боячись наслідків, лише натякають на данину для митників і прикордонників, без деталей.

Та все ж один з водіїв - Сергій - на умовах анонімності назвав "розцінки" Закарпатської митниці: 500 євро і вези, що хочеш! Тих, хто так робить, за словами Сергія, не більше 20%. Інші дійсно возять посилки заробітчан, але і вони платили данину: від 100 євро.

За словами водія Сергія, контрабандист - це людина у чорній формі, яка перевіряє вантаж на наявність контрабанди. Тобто це безпосередньо посадова особа, яка має боротися з контрабандою, із завезенням заборонених товарів! Але замість того, щоб боротися, вона заробляє і доволі таки непогано! 

Кількість цих італійських "бусів", як і наших людей в Італії, чимала - до тисячі за місяць перетинають український кордон.