Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон, що подовжує мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в цілому проекту закону №3640 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» проголосували 349 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожФінансовий комітет Ради ухвалив важливі для позичальників і вкладників законопроекти Дубінського

Відео дня

Житло не заберуть

Згідно з пояснювальною запискою до документа, основною метою прийняття закону є продовження мораторію на примусове стягнення єдиного житла позичальників, закладеного як забезпечення виконання зобов'язань за валютними кредитами до набрання чинності закону, який врегулює питання здійснення реструктуризації за кредитами в іноземній валюті, наданими фізичним особам.

Відзначається, що мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, діє з 2014 року. Він був введений на період до набрання чинності законом, що регулює питання особливостей погашення основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.

Кодекс з банкрутства

«Кодекс України за процедурами банкрутства, який був прийнятий 18 жовтня 2018 і набув чинності 21 квітня 2019 року, абсолютно не розв'язав питання особливості погашення заборгованості категорії позичальників, зазначених вище, однак скасовує мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, з 21 жовтня 2020 року», - сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроекту зазначають, що питання про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті та, відповідно, питання скасування мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення таких кредитів, мають вирішуватися окремим спеціальним законом, а не в загальному порядку у зв'язку з прийняттям Кодексу України за процедурами банкрутства.

Як розвивалися події

21 жовтня 2019 року в Україні вступив у дію Кодекс з процедури банкрутства, який впроваджує в країні інститут банкрутства фізичних осіб.

Метою впровадження є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, удосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень.

5 червня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон про внесення технічних змін до Кодексу щодо процедур банкрутства, що набрав чинності 21 жовтня 2019 року.