Фото УНІАН

Європейські санкції проти металургійної сировини з РФ працюють лише точково, і через це результат залишає бажати кращого. Адже Євросоюз залишив можливості торгівлі сировиною з РФ, і відстрочив обмеження по напівфабрикатах. Про це йдеться в новому аналітичному дослідженні ГМК Центру.

"Євросоюз запровадив проти російської сталі широкі санкції. Але європейці залишили можливості для торгівлі сировиною, зокрема, чавуном і ЗРС. Також були встановлені квоти на перехідний період, зокрема для слябів: їх залишили на рівні імпорту у 2021 році. І це не стимулює європейських покупців до пошуку інших джерел поставок", - вказує видання. 

ГМК Центр акцентує: ще до введення заборони на імпорт слябів проти цього виступили Європейські прокатні заводи, стверджуючи, що російські поставки слябів – безальтернативні. І Єврокомісія прийняла цей аргумент. На ділі ж ці поставки стали безальтернативними після того, як Росія зруйнувала українські заводи, які були основними конкурентами росіян на європейському ринку. 

Відео дня

"Українські виробники до війни забезпечували 35% поставок слябів до ЄС, але вони зникли через руйнування заводів Маріуполя. Іншими словами, російські металурги отримали комерційну вигоду від руйнувань, завданих російською армією Україні. При цьому учасники ринку вважають, що імпорт російських слябів завдає шкоди металургам Європи. Адже, на відміну від російських виробників, вони постраждали від високих цін на енергоносії", - підкреслює видання. 

В цілому дослідження ГМК Центру показало: можливості для імпорту чавуну і сталі з Росії в ЄС залишаються досить широкими, і це відрізняється від позиції жорсткого обмеження імпорту російських енергоносіїв. 

"Війна в Україні і рекордне зростання вартості енергоносіїв серйозно позначилися на Європейській металургії і глобальному ринку сталі. У цій ситуації зростання імпорту енергоємної продукції з РФ, зокрема чавуну і сталі, не є логічним – адже, по суті, це опосередкований імпорт вугілля, газу і нафти з країни-агресора", - вказують аналітики. 

Втім, у виданні нагадали, що санкційний тиск триватиме: вже в лютому поточного року ЄС може ввести 10-й пакет санкцій проти РФ, також будуть введені нові санкції проти Білорусі. Планується, що вони включатимуть обмеження по металопродукції з цієї країни.

Нагадаємо, раніше міністр економіки України Юлія Свириденко також заявила, що вся без винятку Російська металургійна продукція повинна опинитися під санкціями, а українським металургам слід надати доступ до американського і європейського ринку.