фото ua.depositphotos.com

Україна в питанні підтримки бізнесу продовжує гасити дрібні пожежі ситуативними рішеннями, які не мають нічого спільного з планом і стратегією.

Про це пише політичний експерт, блогер Олексій Голобуцький на своїй сторінці в Facebook.

Він стверджує, що, як показує світова і, як наслідок, українська практика, часта зміна економічних векторів не приносить результату.

Відео дня

"Післявоєнна Європа, "азіатські тигри", Китай – домоглися успіху завдяки вибудуваній системі. Будь-які метання в короткостроковій перспективі не дають результату. Відсутність чітких правил і розуміння ринку на роки вперед змушує і держпідприємства, і бізнес постійно підлаштовуватися під швидкозмінні правила гри, що своєю чергою не дає можливості стратегічно розвиватися", - пише він.

Голобуцький вважає, що наша країна в цьому плані поки не сформувала для себе візії, що є проблемою.

"Спочатку влада обіцяла ліберальні реформи та відсутність впливу держави на справи бізнесу. Потрібно сказати, що запропоновану модель усі прийняли й зайнялися роботою. Але після цього орієнтири знову змінилися. Тепер ми вирішили займатися соціалізмом і будемо закривати дірки в бюджеті коштом нових податків і підвищенням акцизних зборів. Що ми отримаємо в результаті? Ще більшу кризу, ніж ту, в якій ми знаходимося", - пояснив він.

Експерт за приклад навів США, Британію, Польщу і Чехію, які підтримують бізнес прямими фінансовими вливаннями й дають податкові канікули.

"Все для того, щоб зберегти підприємства і мати перспективи зростання в майбутньому. Україна ж, в цьому плані, знову продовжує гасити дрібні пожежі ситуативними рішеннями, які не мають нічого спільного з виграним планом і стратегією", - підсумував він.