США та МВФ посилюють вимоги і контроль за наданням Україні фінансової допомоги / фото REUTERS

Міжнародні партнери посилюють вимоги, які потрібно виконати Україні, щоб надалі отримувати фінансові ресурси на покриття дефіциту державного бюджету у цьому та наступному роках. Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на свої джерела.

Одним із напрямків підтримки, що опинився під загрозою, є щомісячні гранти від США у розмірі приблизно по 1,5 мільярди доларів щомісяця. У вересні очікується останній транш у рамках поточного фінансового року в Америці, проте для подальшого виділення грошей США виставили Україні неформальну умову у вигляді підготовки законопроекту щодо посилення інституційної незалежності та ефективності роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ухвалення цього закону до кінця поточного року було однією з умов виділення макрофінансової допомоги від Євросоюзу та кредитування від МВФ, проте Сполучені Штати бажають побачити чіткіший алгоритм виконання цього завдання. 

Відео дня

"Проект закону про САП треба підготувати до 15 вересня - таке побажання є від США", - розповів виданню один із співрозмовників в уряді.

Ще одне джерело підтвердило ймовірність такої неформальної умови, але пояснило, що для фінансування з боку США якихось конкретних умов зазвичай немає. 

Ще одна проблема з фінансуванням може виникнути по лінії Міжнародного валютного фонду. Зараз Україна та МВФ співпрацюють за новою 4-річною програмою, укладеною в березні поточного року на загальну суму 15,6 млрд доларів.

Наша країна вже отримала два транші на 3,6 млрд доларів, а третій у розмірі 900 мільйонів планується отримати після перегляду програми у жовтні.

Перегляд програми у червні для отримання другого траншу Україна пройшла досить швидко та легко, виконавши всі п’ять умов, тому й отримала гроші за графіком. Але до осіннього перегляду список умов вдвічі більший, а деякі з них виконати буде досить складно.

"Насамперед проблеми можуть виникнути з умовами щодо відновлення перевірок підприємств, повернення е-декларування, довічного контролю за фінансовим станом "політично значущих осіб" (т.зв. "ПЕПи" – Politically Exposed Persons). Крім того, складнощі можуть бути і при виконанні умов щодо енергетичного сектору", - зазначає видання.

У липні парламент ухвалив закон про відміну пільгового 2%-го єдиного податку та поновлення перевірок підприємств, проте, за неофіційною інформацією, Міжнародний валютний фонд не зарахує цей документ як виконання умови. Справа в тому, що в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив із МВФ, а відновлення перевірок відклали до закінчення воєнного стану.

Ухвалити законопроект про поновлення е-декларування планують у вересні, а от ймовірність поновлення довічних перевірок "ПЕПів" на сьогодні вкрай мала, хоча цей законопроект потрібно ухвалити до кінця вересня.

"З цим питанням ситуація найскладніша. Підтримки серед депутатів немає", - зазначив один із співрозмовників ЗМІ.

Під питанням і виконання умов МВФ з реформи управління Оператора ГТС, адже уряд повинен був передати акції компанії в управління Міністерству енергетики ще у липні, але це рішення не ухвалено й досі. Крім того, є ще умова, що до кінця жовтня мають відібрати та призначити нову наглядову раду компанії.

"Враховуючи, що процес відбору та призначення наглядової ради займає близько трьох місяців, можна припустити, що "маяк" не буде виконаний у строк", - зазначає видання.

Міжнародна фінансова підтримка України

У липні цього року міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що у 2024 році Україні на покриття дефіциту державного бюджету буде необхідна підтримка міжнародних партнерів приблизно на тому ж рівні, як і цього року. Загальна сума, яку потрібно залучити Україні у 2024 році, за його словами, складає не менше 42 млрд доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: