Фото ua.depositphotos.com

За рік їх показник збільшився на 8%. Росте також кількість заможних селян, що володіють понад 2 гектарами землі. Про це повідомила у своєму блозі на ресурсі "Ліга" начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

За її словами, станом на вересень цього року до декларування доходів, отриманих 2020 року від оброблених земельних ділянок (паїв), залучено понад 17 тисяч одноосібників – вони задекларували 161,5 млн грн доходів. Роком раніше ця цифра була на 13 млн грн, або на 8%, меншою.

"Додам, що за оперативними даними, минулого року на Дніпропетровщині нараховувалося 107,4 тис. сільських жителів, які володіють ділянками площею понад 2 гектари. Загальна площа таких ділянок складає майже 843 тис. гектарів. У порівнянні з показниками 2019 року кількість таких селян виросла на 2,6 тис. осіб, а площі земель збільшились майже на 23 тис. гектарів",- повідомила Чуб.

Відео дня

Крім того, за її даними, на території області є нині 119 господарів, що мають у власності ділянки площею понад 50 гектарів. Загальна площа їх наділів – 13,3 тис. гектарів.

Разом з тим, вона повідомила, що ріст відрахувань демонструють не лише платники-аграрії.

Цифри за січень – серпень 2021 року свідчать: обсяги податків, скерованих з Дніпропетровщини до місцевих бюджетів, склали майже 20,5 млрд грн, що на 4,6 млрд грн перевищують результат за аналогічний період 2020 року.

"Левову частку надходжень забезпечили чотири види податків. Більше половини від загальної суми склав податок на доходи фізичних осіб: 12, 2 млрд гривень. Цей показник перевищує минулорічний на 2,2 млрд гривень.

Наступною за рівнем надходжень є плата за землю. Її власники і землекористувачі скерували до бюджету протягом 2021 року 3,1 млрд грн, це майже на 1 млрд грн більше обсягу, сплаченого протягом аналогічного періоду минулого року.

Платники, які застосовують спрощену систему, протягом січня – серпня поточного року сплатили єдиного податку на суму 2,4 млрд грн, що на 379,4 млн грн перевищує аналогічний показник 2020 року.

Замикає четвірку лідерів сплата рентних та ресурсних платежів, яких надійшло близько 1,3 млрд грн, що майже на 735,6 млн грн перевищує минулорічний результат",- розповіла керівник ГУ ДПС у Дніпропетровський області.

За її словами, це результат співпраці податківців з платниками та територіальними громадами регіону.

Ганна Чуб окремо відмітила сумлінність, дисциплінованість та відповідальність платників-аграріїв.

"Ці люди, що віддають себе праці на землі, на власному досвіді знають: щедрий багатий урожай можна зібрати лише вчасно і  лише разом",- підкреслила авторка блогу.

Нагадаємо, Дніпропетровщина наразі відноситься до регіонів, які своїми результатами суттєво перевершують загальнодержавні показники податкових надходжень до бюджету.